Flyktingbarn säljs som sexslavar i Malmö

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Flyktingbarn misstänks ha sålts som sexslavar i Malmö.

Men enligt Sydsvenskan prioriteras ärendena bort av polisen.

– Det finns ingen personal, säger Mattias Sigfridsson, ansvarig polischef, till tidningen.

Länsstyrelsen i Skåne har i år registrerat 32 misstänkta fall där barn sålts som sexslavar i Malmö. Fallen har upptäckts av personal på asylboenden, Migrationsverket och inom socialtjänsten.

Inget fall har lett till åtal

Personal på asylboenden vittnar om att barn försvunnit om kvällarna och barnen själva har även berättat att de förts till Sverige och sedan blivit inlåsta i lägenheter som sexslavar, avslöjar Sydsvenskan i dag.

Samtidigt har polisen inte utrett alla brotten och inget av de misstänkta 32 fallen har lett till åtal.

Polisen uppger att det beror på att de arbetar med "ett fall åt gången" eftersom fallen är "komplicerade och tar mycket tid".

– Barnen har säkert blivit utsatta, men min uppgift är att prioritera, säger Leif Fransson biträdande chef på gränspolisen, till Sydsvenskan.

”Finns ingen personal”

I oktober i fjol kom ett beslut från rikspolischef Dan Eliasson om att polisen ska förstärka sina resurser och sin förmåga i kampen mot människohandel. Men trots beskedet från högsta ort har ingenting hänt.

Mattias Sigfridsson, chef för polisavdelningen som ska bekämpa koppleriet och prostitutionen, är medveten om direktiven från polisledningen, men konstaterar att det inte finns några resurser.

Ingen arbetar med att försöka stävja brotten och lagföra människohandlarna.

– Vi har inte förmågan att göra det just nu. Det finns ingen personal, säger han till Sydsvenskan.

Tidigare har bland annat brittiska The Guardian rapporterat att omkring 10 000 flyktingbarn saknas efter att de anlänt till Europa.

Publicerad: