Clinton i stor ledning över Trump i ny mätning

Av: Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
Hillary Clinton.
Foto: AP/TT
Hillary Clinton.

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton ökar starkt efter partikonventet i Philadelphia i förra veckan.
Vore det val i dag skulle 52 procent av amerikanerna lägga sin röst på henne, visar en ny mätning från CNN/ORC.

Samtidigt tappar hennes motståndare Donald Trump i opinionen.

Fastighetsmagnaten och tv-kändisen Donald Trump ledde med 48–45 procent efter Republikanernas konvent. Men efter Demokraternas dito återtar Hillary Clinton nu ledningen, uppmärksammade mejlskandaler till trots.

I en ny mätning från CNN och ORC, som publiceras på måndagen, ökar hon med sju procent. Enligt opinionsmätningen skulle 52 procent av de amerikanska väljarna rösta på henne om det vore val i dag. Samtidigt som 43 procent skulle lägga sin röst på republikanen Donald Trump.

Clinton i ledning i flera mätningar

Det är inte bara i CNN:s senaste mätning som Clinton ser ut att ha medvind. Efter Republikanernas partikonvent men före Demokraternas steg Trump i opinionen och det lika mellan de båda kandidaterna, enligt CBS. Men CBS News senaste mätning, som genomfördes 29–31 juli, leder Clinton med 46 procent av väljarstödet mot Trumps 39 procent. En ledning som liknar den hon hade i juni.

I Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar har Clinton ett genomsnittligt stöd från väljarna på 45,9 procent medan Trump har 42 procent.

Men enligt New York Times är hennes chanser att ta hem valet betydligt större än vad de tidigare nämnda visar. Tidningen, som räknar opinionsläget genom att sammanställa de senaste statliga och nationella opinionsundersökningarna, uppger att hennes chanser att vinna i presidentvalet i november är 73 procent. Att hon ska förlora över Trump – som endast ges en 27-procentig chans att ta hem presidentskapet – beskrivs i skrivande stund som lika osannolikt som att en NBA-spelare skulle missa ett straffkast.

Lika stort förtroende

Förutom att förbättra sin ställning gentemot sin motståndare verkar hon efter konventet även ha övertygat fler amerikaner om att hennes politik kommer att föra landet i rätt riktning. Medan Trumps siffror är ungefär samma som innan partisammankomsterna i Cleveland och Philadelphia har Clinton gått framåt något, från 43 procent till 48 procent, rapporterar CNN. Fler än innan konventet uppger också att hon förstår de problem som vanliga amerikaner står inför, att hon kommer ena landet och inte splittra det och skulle vara en president som man är stolt över.

När väljarna tillfrågas om presidentkandidaternas ärlighet ger amerikanerna lika mycket, eller lite beroende på hur man ser det, för Hillary Clinton som för Donald Trump. 35 procent uppger att de ser Trump som ärlig och pålitlig, en siffra som är mer eller mindre densamma för Clinton, skriver CNN.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

Publicerad: