Publicerad:
Uppdaterad:

Abborren Abbe och Per-Erik, 58, fortfarande bästa vänner

Av: Simon Krona

Publicerad:
Uppdaterad:

Den numera rikskända abborren Abbe har kommit tillbaka till Per-Erik Olssons brygga – för fjärde året i rad. Det kära återseendet firades med både daggmask och smörgåstårta.

– Jag delade upp en räka i tre delar, och han bara svalde dem, säger Per-Erik Olsson.

För fyra år sedan blev det vänskap vid första ögonkastet när Abbe stötte på Per-Erik Olsson, 58, vid hans brygga i Matfors utanför Sundsvall. Per-Erik matade honom med daggmask, först genom att kasta dem åt honom och sedan genom att låta honom äta direkt ur handen.

– Han åt ur handen på en gång. Sen var han kvar där hela sommaren, säger Per-Erik Olsson.

Sen dess har Abbe återvänt dag efter dag, år efter år. Och nu är den udda relationen alltså inne på sitt fjärde år.

– Det är helt underbart. Både jag och frugan har gått nere på bryggan och väntat på honom. Så nu blev vi glada när han kom tillbaka.

För att fira återseendet köpte Per-Erik en smörgåstårta. Självklart fick Abbe smaka.

– Jag delade upp en räka i tre delar, och han bara svalde dem. Men sen när jag skulle dela nästa räka så spottade han ut bitarna. Sen låg han bara och tittade på mig.

Har du skämt bort honom för mycket tror du?

– Ja, det har jag. Jag säger ju god natt när jag går upp på kvällen efter att han fått tio till femton maskar. Då säger jag "god natt då Abbe, syns i morgon!".

Tror du att han förstår dig?

– Haha, nej egentligen inte. Jag är ju inte dum. Men jag vill att han ska förstå mig.

Vad betyder han för dig?

– När jag kommer hem från skiftet går jag direkt ner och matar honom och pratar med honom, ungefär som man gör med en hund. Så det är klart att han betyder mycket för mig.

Hur hade det känts om han hade försvunnit?

– Den dagen kommer ju, det har jag förstått. Men det blir inget roligt. Samtidigt så kommer jag få slippa leta mask. Jag har ju grävt upp hela gården här.

Publicerad:
Publicerad: