Kinnunen (SD) fick ut 200 000 kronor – trots skolk

Foto: Martin Kinnunen
NYHETER

SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen är dömd för bokföringsbrott och ska böta 84 000 kronor.

Men under utredningen har Kinnunen skolkat från ett uppdrag i riksbanken. Ändå har han dragit in 200 000 kronor från just det uppdraget, rapporterar Expressen.

Kinnunen vill inte svara på om han tycker sig gjort förtjänt av pengarna.

Under tidagen dömdes Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen för bokföringsbrott. Straffet blev villkorlig dom och 150 dagsböter, vilket betyder att han ska betala 84 000 kronor i böter.

– Det motsvarar tre månaders fängelse. Vidare åläggs bolaget ett företagsbot på 300 000 kronor, det är en rimlig nivå med hänsyn till straffvärdet, säger åklagaren Jakob Holmberg till Aftonbladet.

Bolaget är Samtid & Framtid som Kinnunen var ende styrelseledamot i.

Har skolkat aktivt

Trots det enligt åklagare höga bötesbeloppet lär Kinnunen inte ha några problem att betala, skriver Expressen.

Martin Kinnunen har sedan brottsutredningen inleddes i januari 2015, utöver riksdagsarvodet på 63 800 kronor i månaden, plockat ut 199 488 kronor som ledamot i riksbanksfullmäktige – trots att han aktivt skolkat från mötena på grund av brottsutredningen, enligt tidningen.

Det sista mötet som Martin Kinnunen närvarade på i riksbanksfullmäktige var den 6 februari förra året. Sedan dess har han tagit emot pengar utan motprestation.

”Kommer att överklaga”

Kinnunen vill inte svara på om han tycker att han gjort sig förtjänt av de tusentals kronorna trots att han inte deltagit i fullmäktigearbetet.

”Denna dom har inte vunnit laga kraft utan jag hoppas på en ny prövning”, skriver Kinnunen i en kommentar till Expressen.

Under tisdagen sa Kinnunen till Aftonbladet att han inte var nöjd med domen om bokföringsbrott.

– Vi kommer att överklaga, säger Martin Kinnunen.