Obama viker sig inte för Castro

Foto: Barack Obama och Raul Castro i Panama City, Panama i april.
NYHETER

USA:s president Barack Obama kommer inte att förhandla med Kubas regering om vem han ska träffa under sitt besök i landet, meddelar Vita huset.

Samtidigt har det nu framkommit att en liten grupp republikanska politiker kommer att följa med Obama på den historiska resan.

Obama har redan från början varit tydlig med att han under sitt besök på Kuba inte enbart kommer att träffa den kubanska regeringen, utan också regimkritiska dissidenter. Nu säger Vita huset att regeringen själv kommer att bestämma vilka presidenten ska träffa.

– Listan över personer som blivit inbjudna att träffa presidenten på Kuba är inte förhandlingsbar, säger Vita husets talesperson Josh Earnest.

– Jag skulle inte bli förvånad om det finns människor på den lista som den kubanska regeringen föredrar att vi inte träffar ... men jag kan säga er att presidenten kommer att gå vidare med dessa möten och föra samtal om mänskliga rättigheter, säger han.

Förste på 88 år

En liten grupp republikanska politiker som alla är för att normalisera handelsförbindelserna med Kuba kommer att följa Obama på resan.

– Det här är rätt politik. Han har gjort det rätta, säger den republikanske senatorn Jeff Flake, som är en förespråkare för närmare förbindelser med Kuba, och som ska med på resan.

Det amerikanska handelsembargot mot Kuba som först infördes 1960 kan lyftas bara om en majoritet i kongressen, som kontrolleras av Republikanerna, röstar för.

Minst 15 av 54 republikaner i Senaten har öppet gått ut och backat Obama vad gäller lättnader på restriktioner för resor och handel mellan länderna.

Barack Obama blir den förste amerikanske presidenten på 88 år att resa till Kuba, när han inleder sitt besök i landet på söndag.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Kuba