Varnar för chockhöjda bolåneräntor i framtiden

1 av 2 | Foto: Henry Ohlsson, vice riksbankschef.
NYHETER

Räntorna på bolån kan öka kraftigt i framtiden, varnar vice riksbankschef Henry Ohlsson i ett tal på ett frukostmöte.

– I framtiden kan därför räntorna på bolån ligga tre-fyra gånger högre än i dag, säger han i en kommentar på Riksbankens hemsida.

Henry Ohlsson skissar upp ett scenario där globala realräntor i framtiden kommer ligga kring 1,5–2,5 procent. Detta skulle med ett inflationsmål på 2 procent innebära en reporänta på 3,5–4,5 procent.

– I framtiden kan därför räntorna på bolån ligga tre-fyra gånger högre än dagens bolåneräntor, säger han i en kommentar, publicerad på Riksbankens hemsida.

"Betydligt högre"

– Räntorna kommer att vara låga ett par år framöver. Men tittar man ännu längre fram i tiden och ser på vad räntorna kommer att vara om 10, 15, 20 år – då är det helt andra faktorer som kommer att ha betydelse.

I den prognos som Riksbankens har gjort kommer reporäntan att ligga på låga -0,5 procent fram till någon gång kring halvårsskiftet 2017, för att sedan sakta börja stiga.

– Det är väldigt viktigt att de som gör stora investeringar i sitt boende i dag, är medvetna om att räntorna kan bli betydligt högre i framtiden, säger Henry Ohlsson.

Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM

Boränta

Bolån