Dödad efterlyst för Parisdåden

avNiklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10

Mohamed Belkaid, som bott i Sverige, tros ha varit den nu gripne terroristen Salah Abdeslams medhjälpare.

De och flera andra planerade terrorattacken i Paris som dödade 130 personer, enligt belgisk åklagare.

Den man som dödades i ett antiterrortillslag i Bryssel i tisdags, Mohamed Belkaid, tros ha varit delaktig i Parisdåden, uppger belgisk åklagare.

Den franska kanalen RTBF skriver att Mohamed Belkaid var direkt inblandad i attackerna den 13 november i den franska huvudstaden då 130 människor dödades. 35-åringen ska då ha använt sig av ett falskt namn, Samir Bouzid. Namnet har tidigare framkommit i utredningen i ett falskt pass.

Bodde i Sverige

Mohamed Belkaid var tidigare gift och bosatt i Sverige. Han reste till Syrien via Frankrike, Spanien och Tyskland och passerade den turkiska gränsen i april 2014. Det är oklart när han återvände till Europa och bosatte sig i Belgien.

En person med Belkaids namn, ålder och nationalitet är folkbokförd på en adress i Stockholms län. Dock bor han inte där, enligt en man som är skriven på samma adress.

Kan ha gått under radarn

Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan säger att Belkaid, som kom till Sverige 2010, kan ha gått under Säkerhetspolisens radar.

– Ja, det kan han ha gjort. Det som finns att ta i är om han rört sig i cirklar som Säpo är intresserad av, till exempel haft utbyte med andra kända extremister.

Ranstorp menar att det mest intressanta spåret att följa i utredningen borde varit den finansiella kriminaliteten hos Belkaid. Däremot vill han inte kritisera Säpos arbete.

– Det finns inget att kritisera. Det handlar om hur man kan triangulera en person. Ja, han har ägnat sig åt brottslighet men det räcker ju inte för att misstänka att man varit inblandad i terrorism, säger Magnus Ranstorp.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM