Kasich bärgade sin första seger i natt

1 av 2 | Foto: ”Jag ska resa runt hela hela landet, jobba stenhårt och kommer garanterat hänga i ända till konventet i sommar. Och där blir jag nominerad”, sade en segerrusig John Kasich.
NYHETER

NEW YORK. John Kasich tog sin första primärvalsseger hemma i Ohio i natt.

Och nu lovar han fortsatt kamp mot Donald Trump.

– Jag kommer hänga i ända till konventet i sommar och där kommer jag att bli nominerad, sa guvernören under ett euforiskt segertal inför jublande hemmafans i Cleveland.

Ända sedan inledningen av valrörelsen har John Kasich haft siktet inställt på att vinna hemma i Ohio och den måste-segern lyckades han alltså bärga – trots att Donald Trump angripit honom hårt de senaste dygnen.

Den 63-årige guvernören slog ”frontrunnern”  med nästan sju procentenheter och säkrade därmed delstatens samtliga 66 delegater.

I sak förändrar det mycket lite, särskilt som Trump i övrigt hade en så lyckad natt – men Kasichs självförtroende stärks, liksom hans motivation inför fortsättningen.

”Jag ska jobba stenhårt”

– Kom ihåg, påpekade han under sitt segertal utanför Cleveland, jag har nästan inte fått någon uppmärksamhet alls tidigare under valet. Nu kommer jag att synas mer och få mer utrymme under debatterna. Människor kommer att lära känna mig...

– Jag ska resa runt hela hela landet, jobba stenhårt och kommer garanterat att hänga i ända till konventet i sommar. Och där blir jag nominerad.

Riktigt hur det ska gå till är oklart, ren matematik ger vid handen att han omöjligen kan säkra det antal delegater som krävs. Det enda alternativet tycks vara en så kallad ”brokered convention”.

– Men jag tror att jag kommer ha det antal delegater som krävs när vi når dit, envisades det republikanska startfältets ende moderate kandidat i natt.

”Vill inte ta den låga vägen”

Kasich underströk samtidigt att han inte tänker gå i närkamp med Trump och anamma en mer hårdför kampanjtaktik.

– Jag vill inte ta den låga vägen till det höga ämbetet, hette det.

För Ted Cruz, som säkrade hyggligt solida andraplatser i North Carolina, och Illinois och in i det sista var indragen i hård kamp om förstaplatsen i Missouri, innebär Kasichs planer på fortsatt kampanj att drömmen om en man-mot-man-duell med Trump grusas.

ARTIKELN HANDLAR OM