SMHI:s besked: Nu är våren här!

Äntligen, våren är här!

Sedan 19.30 kan SMHI konstatera meteorologisk vår på kuststationerna Vinga och Nidingen på Västkusten.

I sju dagar har dygnsmedeltemperaturen varit över noll grader.

På fjärde advent var det varmare än självaste midsommar – med värmerekord på 13,7 plusgrader. Nu är det redan officiellt vår på kuststationerna Vinga och Nidingen på Västkusten.

För att man ska kunna konstatera meteorologisk vår krävs en dygnsmedeltemperatur på över noll grader. Redan under tisdagen konstaterade man på SMHI:s blogg att det är ”närmast kassaskåpssäkert” att man skulle kunna konstatera vår vid 19.30.

– Det stämmer, det går enligt plan, säger Gustav Åström, meteorolog på SMHI.

Det betyder alltså att våren anlände redan 16 februari.

Våren dröjer på land

Just nu är det 3,1 grader varmt på kuststationerna på Vinga utanför Göteborg respektive 2,8 grader på Nidingen utanför Kungsbacka. Normalt brukar det blir vår på stationerna i början av mars.På onsdag kommer troligtvis flera andra kuststationer att få vår.

– Det ser ut att bli över noll vid väst- och sydkusten det kommande dygnet, säger Gustav Åström.

Men det dröjer innan våren når fastlandet på riktigt.

– In över land blir det ganska kallt på nätterna. Det går ner några minusgrader på nätterna även om det är plus på dagen, säger Gustav Åström.

Framåt veckan och helgen kommer det att bli ännu kallare i stora delar av landet, med medeltemperaturer under noll. I mellersta Norrland blir det kring fem minusgrader på dagarna.

Undantaget kan vara Götaland och södra Svealand, som kan få lite varmare med plusgrader. Störst solchanser verkar det bli i trakterna kring Karlstad.

– Västra Svealand ligger bäst till, men det kan komma in lite moln emellanåt. Så det är inte helt uppenbart. Men det blir lite sol så att snön smälter, säger Gustav Åström.

”Går inte att backa”

När det blir meteorologisk vår kan det inte bli vinter igen.

– Även om det är vintertemperaturer så är det fortfarande vår, det går inte att backa, säger Gustav Åström.

Men att sticka ut till Vinga med utemöbler och picknickkorg är inget han rekommenderar.

– Nej, absolut inte, det kommer inte att kännas vårigt någonstanns. Några plusgrader med lite vind på det så känns det inte så milt där ute heller, säger Gustav Åström.

Publisert: