Palmemordet: Sydafrikaspåret

Palmes diplomat i Sydafrika: Kampen mot apartheid blev hans död

Av: 

John Granlund

NYHETER

Diplomaten Birgitta Karlström Dorph, 76, var Olof Palmes hemliga agent i Sydafrika – och överförde över en miljard biståndskronor till oppositionen.

I en Aftonbladet-intervju slår hon fast att Palmes engagemang för mänskliga rättigheter i landet kan ha blivit hans död.

– Jag har ingen tvekan om att apartheidregimen är ansvarig och vad jag får fram om detta rapporterar jag till polisen, säger hon.

Birgitta Karlström Dorph arbetade under sin karriär som diplomat och ambassadör i en rad afrikanska länder.

I Sydafrika arbetade hon som legationsråd mellan åren 1982-1988. Uppgiften var att fungera som mellanhand mellan svenska staten och den förbjudna antiapartheidrörelsen i landet.

– Mina instruktioner var dels att följa motståndet och rapportera hem på vanligt diplomatiskt sätt. Det andra var den hemliga sidan av arbetet och det handlade om att stödja motståndet. Detta var Olof Palme fullt medveten om och hans ande vilade över oss hela tiden, säger Birgitta Karlström Dorph.

Höll tyst i 30 år

Till de hemliga uppgifterna hörde att identifiera personer och organisationer som kunde ta emot svenskt bistånd - vilket riksdagen i Sverige inte hade någon detaljkunskap om och som regimen i Sydafrika sannolikt inte kände till. Under årens lopp ska en miljard kronor ha skickats till Sydafrika för att stöda oppositionen.

Om det här dubbelspelet berättade Birgitta Karlström Dorph för första gången i den hyllade SVT-dokumentären "Palmes hemliga agent" som sändes i höstas.

– Jag höll tyst i 30 år, inte ens min familj visste något, säger hon.

Men vad som inte framgår i dokumentärfilmen är att Birgitta Karlström Dorph i 30 års tid har arbetat med egna efterforskningar om mordet på Olof Palme vid sidan av jobbet som diplomat.

”Har unika kontakter”

– Det finns ju många Palmespanare och jag tillhör väl en av dem då. Men unikt för mig har ju varit att jag var där under den här tiden och har unika kontakter. Därför bestämde jag mig tidigt för att höra av mig till polisen när något intressant dyker upp, säger hon.

I och med pensioneringen i 2007 har efterforskningarna intensifierats med årliga resor till Sydafrika.

2010 fick Birgitta Karlström Dorph till stånd ett möte med en av centralgestalterna i det så kallade Sydafrikaspåret, torpeden och den tidigare polischefen Eugene de Kock.

– Vi pratade i ett antal timmar och gick igenom en rad personer som jag frågade om. Som han sagt tidigare så hävdade han att Craig Williamson arrangerade mordet men att han själv inte har något med det att göra. Jag gick väl därifrån stärkt i min uppfattning om Sydafrikas inblandning, säger Birgitta Karlström Dorph.

Betraktades som helgon

Motivet till mordet står enligt Birgitta Karlström Dorph att hitta i stämningarna gällande Olof Palme som rådde i Sydafrika under mitten av 1980-talet. Regimen var pressad av sanktionerna som den svenska statsministern arbetade för - samtidigt som oppositionen såg Palme som ett helgon.

– Inom motståndet betraktades han som en ikon. Han var beundrad och sågs nästan som ledaren utomlands vad gäller kampen mot apartheid. I regeringskretsar var man också väldigt intresserad av Palme fast av motsatt skäl. Han var en nagel i ögat på dem och uppfattades av många som ett stort hot.

När Birgitta Karström Dorph fick samtalet från UD om att statsministern mördats stod hon i hallen i sin tjänstebostad i Pretoria.

– Min absolut första tanke var att 'det är de som har gjort det'. Och det har jag trott alltsedan dess. Jag har inte hyst någon tvekan om att det var apartheidregimen som gjorde det. Jag kände deras metoder och jag vet hur de agerade.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

LÄS OCKSÅ

Experterna - Palmemordet

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Palmemordet: Sydafrikaspåret

Olof Palme

Sydafrika

Pretoria

Palmemordet