Fler anmälningar om ofredande på ungdomsfestival

avLinnea Carlén

1 av 2

På musikfestivalen We are Sthlms första dag rapporterades sju fall av misstänkt sexuellt ofredande, mer än dubbelt så många som i fjol.

Dag två ser enligt preliminära siffror ut att resultera i ännu fler – omkring tio anmälningar.

– Självklart är det inga positiva siffror, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

20 000–25 000 personer uppskattas ha tagit sig till We are Sthlm vid Gustav Adolfs torg och Kungsträdgården under ungdomsfestivalens premiärkväll. Och även om tisdagskvällen av polisen beskrevs som väldigt lugn inkom under och efter den inledande dagen flera polisanmälningar om sexuellt ofredande som tros ha kopplingar till festivalen.

Fler fall av misstänkta sexofredanden

Tidigt på onsdagsmorgonen hade 21 anmälningar gjorts, varav sju rörde misstänkta fall av sexuellt ofredande, enligt polisens preliminära siffror. Vilket är dubbelt så många som under första festivaldagen i fjol då tre anmälningar gjordes, skriver DN.

När dag två var till ända omkring midnatt natten till torsdag hade polisen fått in ännu fler anmälningar.

– Det är viktigt att säga att siffrorna är jättepreliminära, och de siffror jag har fått från polisinsatschefen på plats nu i kväll är tio sexuella ofredanden, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till Aftonbladet.

I samband med fjolårets We are Sthlm uppmärksammades flera fall av sexuella trakasserier. Totalt gjordes ett 20-tal anmälningar om ofredanden. Under sommaren har en mängd sexualbrott också anmälts på festivaler runt om i Sverige. De trygghetsskapande insatserna inför årets festivaldagar i Kungsträdgården har därför aldrig varit större. Festivalen, som arrangeras av Stockholms stad, har vidtagit åtgärder som kameraövervakning och förbättrad belysning. Fler poliser, ordningsvakter och trygghetsvärdar finns också på plats.

”Hoppas mörkertalet minskar”

Insatserna och den ökade polisiära närvaron till trots väntar sig både festivalens projektchef Eva Widgren och polisen att anmälningarna kan komma att öka i år, efter en vår och sommar kantad av en bredare debatt och medial uppmärksamhet kring sexuella övergrepp och vikten av att anmäla dem.

Enligt polisen är det dock för tidigt att redan nu dra några slutsatser. Det får enligt Katarina Skagerlind på Stockholmspolisen vänta till början på nästa vecka då festivalen avslutats.

– Det är alldeles för tidigt att göra en analys. Anmälningarna ökar och självklart är det inga positiva siffror, men vi hoppas att det handlar om att människor, kvinnor och tjejer, har blivit bättre på att anmäla och att mörkertalet minskar, säger Skagerlind.

Utöver anmälningarna om sexuellt ofredande hanterade polisen under natten även flera fall av ringa narkotikabrott, två fall av misshandel samt en anmälan vardera om olaga hot, grov stöld, brott mot knivlagen och andra mindre ärenden.

We Are Sthlm pågår i Kungsträdgården i Stockholm 16-21 augusti. Musikfestivalen riktar sig i första hand till tonåringar i åldersgruppen 13 till 19 år.

Alla känner någon som blivit tafsad på – du är #inteensam. Läs vår uppmärksammade artikelserie om sexuella trakasserier.

EMMA, 19: ”Ingen har rätt att ta på mig mot min vilja”

CASSANDRA: ”Jag stämplades som slampa”

LÄRAREN: ”Tjejer kallas horor varje dag”

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Brott