Helikopterkraschen i Norge

Vittnen till dödskraschen: Rotorn lossnade i luften

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

Helikopterns rotorblad lossnade innan dödskraschen vid norska kusten.

Sedan slog den brinnande ner i en holme, enligt vittnen.

– Det var hemskt att se, säger Chris Andersen som såg kraschen från sitt hus.

De boende i området kring Turøy i Hordaland i västa Norge är vana vid ljudet av helikoptrar eftersom det är så personalen på oljefälten reser ut mot Nordsjön.

När John Atle Sekkingstad tittade upp i luften såg han hur rotorbladen släppte från helikoptern innan kraschen.

– När jag tittade upp såg jag hur rotorn lossnade och försvann norrut. Därefter vände helikoptern i luften och jag såg hur det brann på toppen av helikoptern, där rotorn satt fast. Det började alltså brinna innan det störtade, säger John Atle Sekkingstad till lokaltidningen Bergens Tidende.

”Konstigt ljud”

Det var vid lunchtid som olyckan inträffade. Alla 13 personer ombord är bekräftade döda, även om två kroppar ännu inte hittats. John Atle Sekkingstad såg hur olyckan inträffade när han tog en paus i renoveringen av stugan på Turøy.

– Men från den här helikoptern kom ett konstigt ljud, som ett fladder, säger han.

Han beskriver upplevelsen som ur en film. Rotorn hittades senare flera hundra meter från olycksplatsen. Helikoptern låg i vattnet medan rotorbladen hittades på land.

Brukar åka helikopter

Även Chris Andersen, som själv jobbar på Nordsjön, blev vittne till helikopterkraschen.

– Det var hemskt att se, säger han.

Han stod utanför sitt hus med sin dotter när helikoptern kom. ”Titta, där är en sådan helikopter som pappa brukar åka ut på Nordsjön med” sa han till dottern när helikoptern började vingla fram och tillbaka.

– Samtidigt som jag ropar att alla måste komma in i huset hörde jag en fruktansvärd explosion. Helikoptern exploderade när den slog i marken. Det gick två, tre sekunder sedan kom lågorna och röken, säger Chris Andersen till Bergens Tidende.

Vittne: Ett eldhav

Jens Johan Trengereid bor bara några hundra meter från holmen där helikoptern kraschade.

– Ljudet av helikoptern var ojämn. Plötsligt såg jag hur den vacklade och förlorade höjd. Så träffade den holmen med en våldsam explosion, det var ett eldhav och svart rök vällde upp, säger han till Bergens Tidende.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte höstens hetaste trender hos Åhléns – handla kläder här

Åhléns

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Helikopterkraschen i Norge