Mordet påverka utgången av brexit-omröstningen

NYHETER

Högprofilerade politikermord i Europa är lyckligtvis rätt ovanliga. Därför är chocken i Storbritannien nästan lika stor som i Sverige när Anna Lindh mördades.

Motivet till mordet på Jo Cox är inte helt klart men oavsett om det finns en koppling till brexitomröstningen eller inte så kan mordet påverka utgången av valet.

Det är uppgiften att mördaren skulle ha skrikit ”Britain first” och närheten till valdagen som gör att det omedelbart började spekuleras i att mordet kunde ha koppling till den kontroversiella omröstningen.

”Britain first” eller ”Put Britain first” är en av de slogans som brexit-kampanjen använder och det är väl känt att Jo Cox deltog i motståndarkampanjens sida, de som vill stanna kvar i EU.

Det måste också konstateras att valkampanjen varit oerhört känslomässig och ökat motsättningarna i det brittiska samhället. Frågan om landet ska stanna kvar eller lämna EU skär rakt igenom alla partier och alla samhällsklasser och har lett till ovanliga allianser över gränserna.

Allra mest högljudd har kampanjretoriken varit i toppen. Premiärminister David Cameron, som leder stanna-sidan, och Boris Johnson, ledare för brexitanhängarna, har inte skytt några medel i sin försöka att vinna över anhängare till sin sida. Trots att de privat varit goda vänner och representerar samma konservativa parti.

Johnson jämförde nyligen Bryssels försök att centralstyra Europa med Hitlers försök att ta över kontinenten. Även Cameron har använt ett mycket högt tonläge och hotat med alla hemskheter som kommer att drabba britterna om de inte röstar för att stanna kvar.

De har haft sällskap i sina överdrifter av Nigel Farage, ledare för det EU- och främlingsfientliga partiet Ukip.

Båda sidorna i valkampanjen ställde efter mordet omedelbart in alla sina kampanjaktiviteter tills vidare. Det är med andra ord fullt möjligt att mordet kan påverka utgången av valet. Båda sidor hade laddat för en stentuff valspurt eftersom det är oerhört jämt i opinionsmätningarna. De senaste visar att lämna-sidan har ett litet försprång.

Mordet kan skapa sympatier för stanna-sidan eftersom det var den som Cox stödde aktivt. Det kommer sannolikt också att leda till en allmän känsla av otrygghet i landet som kan få väljare att omfamna det bestående snarare än att ta ett steg ut i det okända.

Dock kan det finnas andra förklaringar till mordet. Britain first är också en högerextrem grupp i Storbritannien. Gruppen la snabbt ut ett meddelande på sin Facebooksida där man i starka ordalag fördömde mordet och bedyrade att man inte hade något med det att göra.

Det kan också finnas helt andra motiv. En vittnesuppgift säger att Cox försökte medla i ett bråk mellan två personer då den ene av dem attackerade henne.

Eftersom mördaren är gripen borde det snart kunna skapas klarhet kring motivet.

Cox blev vald till parlamentsledamot så sent som förra året. Men hon hade redan gjort ett rejält avtryck i parlamentet. Hon ansågs vara påläggskalv till en ministerpost i en framtida labourregering.

Politikermord i Europa är ovanliga men för en svensk ligger det nära till hands att tänka på dåvarande utrikesministern Anna Lindh som 2003 blev brutalt knivhuggen när hon shoppade på varuhuset NK. Också det strax före en folkomröstning. Den om Sverige skulle införa euron eller inte.

Mordet på Cox kommer att starta en diskussion om säkerheten kring politiker och offentliga personer. Att vara politiker innebär att regelbundet möta väljare och uppträda på offentliga platser. Bortsett från ministrar så har de flesta ingen eller väldigt lite säkerhet.

Kanske kommer mordet att ändra på det.

ARTIKELN HANDLAR OM