Här är alla som Trump förolämpat på Twitter

Jättelik sammanställning över miljardärens utfall på sociala medier

NEW YORK. Politiska motståndare, kändisar och journalister. Men också framträdande republikaner, varuhus – och ett podium i Vita huset.

Listan över allt och alla som Donald Trump har uttalat sig negativt om på Twitter är lång.

Människor, platser, företeelser och saker. Det har inte varit lätt för någon – eller något – att undvika att bli föremål för Donald Trumps ilska på Twitter.

Enligt en mycket ambitiös sammanställning från New York Times har den republikanske presidentkandidaten slungat förolämpningar mot inte mindre än 281 mål under presidentkampanjen.

Kritiserar Clinton och Obama

Föga förvånande är det rivalen Hillary Clinton som fått smaka på flest negativa omdömen. Senatorn Bernie Sanders, som utmanade Clinton om nomineringen men som nu stödjer henne, och president Barack Obama har också varit föremål för mängder av beska kommentarer.

Även medierna, humorprogram på tv och valsystemet har fått sig några rejäla slängar av sleven.

”Lögnare” med ”låg energi”

Men Donald Trumps ilska har dessutom riktats mot en hel del toppar i partiet som han själv företräder.

Framförallt har han gått hårt åt sina tidigare motståndare i de republikanska primärvalen. Jeb Bush har han dömt ut som en ”dålig ledare” med ”låg energi”. Ted Cruz döpte Trump i praktiken om till ”Lyin' Ted”, och Ben Carson beskrev han som ”inkapabel att förstå utrikespolitik”.

Sågade ett podium

Det finns också en hel del udda punkter på listan över vem och vad som fastighetsmogulen förolämpat. Eller vad sägs om Neil Youngs låt ”Rockin' in the free world”, en mikrofon eller baseball?

Märkligast av allt kanske dissen av ett podium i det ovala rummet i Vita huset. När Donald Trump live-twittrade om ett tal som Barack Obama höll i slutet av förra året skrev han att podiumet som presidenten stod vid såg ”konstigt ut”.

Sammanställningen publicerades över ett helt uppslag i måndagens pappersupplaga av New York Times.

Här är Trumps mest udda förolämpningar

  Podiet i ovala rummet: Trump twittrade intensivt om ett tal som Barack Obama höll i december 2015. Något oväntat kritserade han podiet genom att skriva att det såg ”konstigt” ut, och att det ”inte var bra”.

  Mikrofonen: Efter den första presidentdebatten hävdade Donald Trump att hans mikrofon inte hade fungerat korrekt. 

  ”Rockin' in the free world”: Under förra året blev det rabalder när Niel Young sa att Trump inte fått tillåtelse att använda hitlåten under sin valkampanj. Young ändrade sig senare, men då hade Trump redan slagit fast att han ”inte älskade” låten.

  Allmänheten: Folk i allmänhet ”vet ingenting” och måste ”sluta försöka vara så politiskt korrekta”, enligt tweets från Trump.

  Människor som protesterar: Inte mindre än sex gånger har Donald Trump kallat demonstranter för ”thughs”, eller ”brottslingar”. Han har också beskrivit dem som ”fruktansvärda”.

  Macy's: Fastighetsmogulen har sågat en rad företag i sociala medier. Ett av dem som råkast mest illa ut är varuhuskedjan Macy's. ”Illojalt företag”, ”rasprofilerare” och ”fruktansvärda hycklare” har Trump sagt om jätteföretaget. Bakgrunden är kedjans beslut att sluta sälja kläder från Trumps märke, som fattades efter hans uttalanden om mexikaner.

  Debatter: Trots att han utnämnt sig som segrare menar Donald Trump att debatterna är ”väldigt dumma”. Miljardären hävdade också att de var ”rekordsättande” eftersom han medverkade.

  ”Politiskt korrekta dårar”: Här är det oklart exakt vilka Trump avser, men han är kritisk till att ”de inte vågar använda begreppet 'radikal islam'. och att de ”slösar tid och energi på nonsens”.

  Det republikanska partiet: I en lång rad inlägg har det blivit uppenbart att Donald Trump inte har mycket till övers för partiet han representerar. Han har skrivit att partiet ”gör sig redo att behandla mig orättvist” och att partietablissemanget är ”oärligt”.

  Baseball: Major league, den högsta baseball-ligan i USA, har Donald Trump dömt ut som ”löjlig”.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

Publisert:

LÄS VIDARE