Snapchat

Snapchats nya funktion kan spara bilder – möts av kritik

Av: 

Nathalie Mark

NYHETER

Du kan nu ladda ned en ny uppdatering av Snapchat-appen till din telefon. I den finns det nya formatet "Memories" – men det har redan fått en hel del kritik.

Under gårdagen lanserade den populära appen Snapchat en ny funktion – "Memories". Den är tänkt att fungera som ett nytt sätt att spara andras stories och bilder som skickats till dig på ett enkelt sätt direkt i appen. Det ska även vara sökbart så att du genom att skriva in ett nyckelord ska kunna hitta alla bilder som relaterar till det ordet.

”På det sättet kan du lägga mindre tid på att söka och mer tid på att njuta av dina minnen” skriver Snapchat i sin blogg.

Skapar en arkiv av dina bilder

Dessutom ska du från "Memories" kunna skicka iväg bilder till vänner och lägga upp dem som nya stories (märkta så att det syns att de är återanvända) – funktionen är alltså en slags bildbank. Och till alla som nu vill börja visa vännerna roliga bilder från "Memories" finns även ett filter "My eyes only" ("bara för mina ögon") där du kan spara bilder som du inte vill att dina vänner ska se.

”Undvik det pinsamma ögonblicket när en vän råkar se en bild menad bara för dig” skriver de.

”Snapchat är förstört nu”

Men bara ett dygn efter lanseringen har appens nya tilltag redan fått motta kritik.

– Om du någonsin har använt och tyckt om Snapchat är jag ledsen men det är förstört nu, skriver William Turton på teknikbloggen Gizmodo.

Han fortsätter med att säga att stories var en så bra funktion just eftersom man bara kunde ladda upp saker som precis hade hänt – helt tvärt emot "Memories" där man kan utnyttja gamla bilder och filmer.

– Det här har förstört själva grundprincipen som gjorde appen bra – spontanitet. Jag kollar Snapchat för att se vad mina vänner gör just nu. Nästa dag är allt borta. Jag vill inte se ett redigerat foto från din semester på Belize för ett halvår sedan, jag vill se vad du äter till lunch. Men nu kommer folk bara att ladda upp det bästa, mest polerade. Snapchat har blivit bara ytterligare ett Instagram eller Facebook.

Inlägget har redan fått hundratusentals sidvisningar och hundratals kommentarer från människor som håller med honom.

Gizmodo: ”Förklaringen stavas reklam”

Gizmodos förklaring till varför Snapchat har valt att införa detta nya lyder "reklam". Fler sätt att ladda upp bilder – fler sätt att visa reklam.

– Snapchat var det bästa sättet att se vad människor gör just nu och nu har magin gått förlorad, avslutar han.

Utvalda användare kan börja använda "Memories" under den närmsta månaden.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Snapchat

Sociala medier