Norrköping drabbad av massiv fiskdöd

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Hundratals gösar låg och flöt på rygg i Strömmen

1 av 4

Under fredagsmorgonen hittades hundratals döda fiskar i Strömmen i Norrköping.

Kommunen  har under dagen utrett orsaken, som berodde på ett massivt vattenutsläpp från ett kraftverk i närheten.

– Jag fick panik och tänkte bara; fan, detta händer inte, säger Kenneth Israelsson som sätter ut fisk i Strömmen.

Det var under fredagsmorgonen som Norrköpingsborna fick sig en minst sagt obehaglig upplevelse. I vattendraget Strömmen, som är en del av Motala ström och flyter genom centrala Norrköping, låg nämligen hundratals döda och flöt.

En av dem som gick förbi och såg fiskdöden var Andreas.

– Jag trodde det var isbitar först men det var det inte. Det var riktigt stora fiskar som låg och flöt med magen uppåt.

– Jag tänkte direkt att det måste ha berott på miljögifter då det ligger flera industrier runtomkring Strömmen, berättar Andreas.

”Tänkte bara; fan!”

Även Kenneth Israelsson, verksamhetsansvarig på Cityfiske som bedriver sportfiske i staden, blev chockad av vad han fick se i vattnet.

– Det var ingen rolig syn alls utan bara panik på en gång. Jag tänkte bara fan, detta händer inte, berättar Kenneth som själv såg hur det plötsligt släpptes på en massa vatten i Strömmen.

–Det var så olyckligt att den fisken som stod upp i den sträckan inte klarade av trycket utan den gick ihjäl.

Kenneth, som varit delaktig i att sätta ut fisk i området under flera år, säger att det framförallt var gös som fick sätta livet till.

– Gösen är ju känslig men öringen har i alla fall klarat sig. Den här tiden på året står det mycket gös här i Strömmen. Detta är verkligen inte bra för vår del. Det försvann hundratals gösar på ett bräde där.

– Detta kommer bli ekonomiskt kännbart för oss en lång tid och vi får därför se om vi kommer att sätta ut mer gös där. Det är för mycket jobb. Kanske blir det mer tåligare fisk som lax, då detta ju kan hända igen.

Blev sälmat i stället

Kenneth säger att det var mellan 500-100 fiskar som fått sätta livet till.

– De vägde alltifrån något kilo upp till tre kilo. Det var fullvuxna fiskarna som skulle ha reproducerat ny gös samt fiskats upp av oss fiskare. Nu blev de sälmat i Bråviken i stället.

Senare under dagen meddelade Norrköpings kommun att fiskdöden med största sannolikhet berodde på ett förnöjt vattentryck i Strömmen, orsakat av ett fel hos vattenkraftverket Holmen som ligger i närheten.

– Det finns i nuläget inget som tyder på miljögifter utan det beror med största sannolikhet på en snabb förändring i vattenflödet, vilket gösen är väldigt känslig för, säger Veronica Cederlund, hälsoskyddschef på bygg- och miljökontoret.

För säkerhets skull har kommunen ändå tagit prover på vattnet och fiskarna och svaret väntas i nästa vecka.

Fel på vattenkraftverket

Holmen Energi, som ansvarar för vattenkraftverken i Norrköping, har under dagen informerat kommunen om att vattenflödet på var ovanligt högt under en kort tid på morgonen och att det skett snabbare än vanligt.

– Det uppstod i samband med ett fel på förbiledningsluckan men det upptäcktes snabbt av vår personal och luckan kunde stängas manuellt, säger kommunikationsdirektören Ingela Carlsson.

Hon förklarar även att ett sådant här fel aldrig har uppstått tidigare, men att man kommer vidta åtgärder så att liknande fel inte sker igen.

Ärendet har nu tagits över av länsstyrelsen för ytterligare utredning.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN