Skandalerna kring Swedbank

Förundersökning mot sparkade Swedbank-vd:n läggs ner

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Förundersökningen mot Swedbanks sparkade vd Michael Wolf läggs ner, uppger Di.se.

– Jag är lättad över att det nu är bevisat att jag är helt oskyldig, säger Wolf till tidningen.

Michael Wolf sparkades i februari och polisanmäldes sedan för misstänkt insiderbrott. Nu uppger Dagens industri att Ekobrottsmyndighetens åklagare beslutat att lägga ner förundersökningen.

– Åklagaren ringde mig i går kväll och berättade. Det var ett väntat och korrekt beslut. I vår värld gick det fort, och att beslutet kom så här snabbt visar att det inte har funnits någon substans i misstankarna, säger Leif Gustafson till DN.

I ett pressmeddelande uppger kammaråklagare Olof Kronlund att ”det inte går att bevisa att den utpekade personen innehaft insiderinformation gällande det aktuella bolaget när han genomförde köpen av aktier”.

– Min bedömning av de uppgifter som nu finns i utredningen är att de inte utgör konkret bevisning för att insiderbrott har begåtts, det vill säga det håller inte för ett åtal. Förundersökningen skall därmed läggas ned, säger Olof Kronlund.

Wolf polisanmäldes av Swedbank kort efter att han fick sparken och enligt bankens ordförande så hade det då upptäckts transaktioner som ”kan antas utgöra brott”.

”Swedbank bekräftar att banken ingivit en anmälan till Finansinspektionen enligt reglerna om rapporteringsskyldighet i marknadsmissbrukslagen”, skrev Swedbank i ett pressmeddelande då.

Dagens industri har nått Michael Wolf, som rapporteras befinna sig utomlands, som säger att han är lättad:

– Det känns skönt att kunna lägga den här historien bakom mig och nu tänker jag se framåt full av tillförsikt inför vad framtiden har att erbjuda, säger Wolf till Di.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Swedbank – en modern banksåpa

ÄMNEN I ARTIKELN

Skandalerna kring Swedbank

Swedbank

Finansinspektionen

Michael Wolf

Dagens Industri