Sodad grep in – stoppade mobbarnas misshandel

avMalin Wigen

1 av 2 | Foto: Sodad Iskander/Faksimil
Sodad tvekade inte att ingripa när han såg hur en kille trakasserades av jämnåriga.

När Sodad Iskander var på väg för att hämta sina barn på förskolan såg han något som gjorde honom minst sagt upprörd. En grupp pojkar omringade en ensam pojke som fick ta emot slag – trots att folk såg det hela ingrepp ingen.

– Jag är bara glad att det hände framför mig så att jag kunde stoppa det, säger han till Aftonbladet.

Som ni alla vet har det blivit någon form av trend bland barn att filma när de misshandlar ett annat barn. Det finns till och med Instagramsidor som uppmanar till att man skickar in filmer av detta slag. Helt absurt! Jag själv hade precis den dagen fått se filmen på Facebook om den 11-åriga flickan i Huddinge som blev brutalt misshandlad av två jämnåriga tjejer (…).  En liten del av mig dog för varje sekund jag såg av denna film”, skriver Sodad Iskander i ett Facebookinlägg.

– När jag såg filmen tänkte jag hur själv skulle reagera om jag skulle se det här framför mig, säger han till Aftonbladet.

Stod apatisk och tog emot slag

Samma dag, för cirka en vecka sedan, när han skulle hämta sina barn på förskolan såg han en samling pojkar vid en kiosk i närheten av var han bor. Pojkarna var i 10-13 årsåldern.

– De stod i en ring och stojade och skrek, säger Sodad till Aftonbladet.

Sodad reagerade inte först då det satt folk runt omkring och åt glass på bänkarna. Men sen märkte han att något inte stämde och stannade upp för att titta närmre på vad de sysslade med. Då såg han att pojkarna omringade en annan pojke som stod helt apatisk och tog emot slag – en hoppade upp och gjorde en spark mot hans rygg.

– Jag kunde inte tro mina ögon, jag röt ifrån: ”Vad i helvete håller ni på med”.

Pojkarna slutade upp och sa att de ”bara var kompisar”.

– Kompisar leker inte sådär, det här var ren psykisk tortyr, som "tur" är hade det inte eskalerat än.

En stod och filmade allt

Sodad frågade den utsatta killen om de verkligen var vänner, vilken han sa att de inte var. Ytterligare två pojkar steg fram, som hållit sig undan, och sa att de här pojkarna var på dem varje dag.

– De två pojkarna hade stått på sidan och väntat på sin tur, de hade inte vågat ingripa.

Det var inte bara misshandeln som Sodad upprördes av – utan också att en av förövarna stod och filmade det hela med sin mobil.

– Jag frågade honom om han inte ”inte var riktigt klok” som filmade.

Pojken förnekade dock allt och Sodad vet inte vad som hände med filmen.

"Jag hoppas de vet att de är bevakade"

Sodad sa till de utsatta pojkarna att om det här gänget någonsin närmar sig dem igen på något sätt så måste de prata med sina föräldrar och polisen – Sodad själv ringde till kommunen för att få hjälp med att komma i kontakt med skolorna i området.

– Problemet var att platsen det här inträffade på ligger mitt emellan tre skolor och jag visste inte var de här pojkarna kom ifrån.

Sodad fick kontakt med en av skolornas rektorer som blev chockad över det han hade att berätta.

– Jag sa att jag som medborgare och pappa kräver att de tar  upp det här på något sätt, att de pratar med eleverna om händelsen, säger Sodad.

Rektorn har mejlat om händelsen till andra skolor enligt Sodad, även förskolan som hans barn går på har fått ta del av det.

– Jag hoppas att det här har nått någon av förövarna, så att de vet att de är bevakade, att de är sedda.

"Jag är glad att det hände framför mig"

Sodad säger att han blir tokig när han tänker på händelsen – framför allt att människor gick förbi och satt där utan att agera.

– Vad är oddsen att jag gick förbi just den dagen? Jag är bara glad att det hände framför mig så att jag kunde stoppa det, säger han och fortsätter:

– Jag väljer att inte titta bort och hoppar in om någon behöver min hjälp.

Läs hela inlägget här nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mobbning