Rapport: Vanvårdade kaniner blir svensk kattmat

Av: Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

NYHETER

Vanvårdade kaniner som plågas svårt under uppfödning används som råvara i svensk hund- och kattmat, skriver SvD.

Det framgår i en ny larmrapport.

Uppgifterna kommer från en rapport från djurskyddsorganisationen Compassion in world farming, CIWF, som avslöjar allvarliga missförhållanden vid 16 kaninfarmer i Syd- och Mellaneuropa, skriver SvD.

Kanin är en vanlig ingrediens i katt- och hundmat, men CIWF slår med stöd av World animal protection Sverige nu larm om att kaninköttet i många djurfoder som säljs i svenska butiker kan vara sprungna från länder där både enorm vanvård och överanvändning av antibiotika förekommer, enligt tidningen.

”Extremt låg EU-standard”

– EU-standarden är extremt lågt satt och ligger långt efter andra djurslag. Exempelvis används fortfarande burar som sedan flera år är förbjudna för värphöns, säger Katarina Lingehag Ekholm vid svenska CIWF till SvD.

Många av leverantörerna uppges inte heller ha någon vetskap om var kaninköttet kommer ifrån.

Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund, säger till SvD att det är en förkastlig djurhållning som Sverige definitivt inte ska importera.

De 16 granskade anläggningarna ligger i fem länder: Polen, Italien, Tjeckien, Grekland och Cypern. CIWF har under sommaren 2014 dokumenterat missförhållandena med bilder och filmer, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Publicerad: