Ica-handlaren Ylva bojkottar Findus

Av: Marielle Theander Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Ica-handlaren Ylva Magnesten plockade bort alla Findus produkter i Frysdisken efter beskedet om nedläggningen i Bjuv.
Foto: Privat/Findus.
Ica-handlaren Ylva Magnesten plockade bort alla Findus produkter i Frysdisken efter beskedet om nedläggningen i Bjuv.

NYHETER

Beslutet om nedläggningen av Findus i skånska Bjuv möts nu av kritik. På Facebook har över 8 000 personer engagerat sig för att rädda företaget. Ica-handlaren Ylva Magnesten protesterar genom att plocka bort varorna från frysdiskarna.

I torsdags rapporterade Aftonbladet om att Findus lägger ned produktionen av djupfrysta färdigrätter och grönsaker i skånska Bjuv. Företaget, som ägs av Nomad Food, vill sänka sina kostnader genom att förlägga produktionen till Tyskland.

Nu höjs allt fler kritiska röster mot beslutet som leder till att 450 personer varslas. Facebookgruppen ”Rädda Bjuv - stoppa nedläggningen av Findus” startades i fredags och har i skrivande stund gillats av över 8 400 personer, skriver SVT.

Handlaren Ylva Magnesten gick steget längre och plockade bort alla Findus varor från frysdiskarna på ICA Björnen i Helsingborg.

– Beslutet att lägga ned i Bjuv är jättetråkigt, det berör väldigt många människor, säger Ylva Magnesten till Aftonbladet.

Maten säljs ut

Hon tycker att det är synd när företag flyttar tillverkningen utomlands för att det är mer lönsamt, när det finns kapacitet att ha en lönsam produktion i Sverige.

– Jag är också företagare och kan välja mellan olika alternativ, men ibland tar man det som är mindre lönsamt för att det är moraliskt bättre.

Maten som plockats bort från frysdiskarna kommer att säljas ut.

– Jag vill inte slänga fräsch mat, men det kommer inte in nya produkter. Jag vill hitta ett alternativt märke.

Hoppas kunna väcka tankar

Enligt Ylva Magnesten har kunderna hittills varit positiva och hon upplever att många vill köpa produkter av svenskt ursprung. Hon räknar dock med viss kritik, men hoppas få med sig fler butiker för att protesten ska få mer tyngd. Framförallt hoppas hon på att väcka människors tankar.

– Vi är en liten butik så påverkan är inte så gigantisk, men det är en moralisk idé. Jag tyckte inte att det var schysst att gå till väga så här. Förhoppningen är att en annan aktör kan ta över anläggningen och driva den, säger Ylva Magnesten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN