Terrorhotet mot Sverige

Löfven: Sverige ingen fristad för terrorister

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Efter terrordåden i Bryssel planerar regeringen att skjuta till mer pengar till Säkerhetspolisen.

Myndigheten får nu i uppdrag att ta reda på exakt vad de behöver för att kunna intensifiera sitt arbete med att förhindra återvändare att genomföra dåd i Sverige.

– Sverige ska inte vara en fristad för terrorister. Vi ska göra allt som står i vår makt för att förhindra att de skadar vårt eller andra samhällen, säger statsminister Stefan Löfven (S).

I spåren av flera blodiga terrordåd i Europa det senaste året skärps i dag den svenska terrorlagstiftningen. Målet är både att försvåra för de som reser och utför terrordåd i andra länder men även att förhindra att personer som återvänt från krigzoner, så kallade ”återvändare”, ska kunna begå terrordåd i Sverige. Skärpningen är ett resultat av regeringens nya strategi mot terrorism och den överenskommelse man slöt med Allianspartierna efter terrordåden i Paris i november.

Åtgärder mot återvändare

Den nya lagstiftningen innebär att den som reser utomlands för att begå terrorbrott kan dömas även på hemmaplan. Det blir även olagligt att finansiera sådana resor. Dessutom kommer Säpo att få ökade möjligheter att utreda och vidta åtgärder mot de som återvänt från terrorresor.

Den nya terrorlagen börjar gälla bara en dryg vecka efter självmordsattackerna mot flygplatsen Zaventem och ett tunnelbanetåg vid stationen Maalbeek i Bryssel där över 30 människor mördades.

– Med förra veckans fruktansvärda attentat i Bryssel färskt på näthinnan så känns det väldigt bra att vi från och med i dag har en ny tuffare lagstiftning på plats som ger Säkerhetspolisen mer muskler att förhindra terrorbrott i Sverige, säger statsminister Stefan Löfven.

Skjuter till mer pengar

Efter dådet i Belgien var statsministern tydlig med att det kommer att behövas mer, utöver dagens lagskärpning, i kampen mot terrorismen i Sverige. Nu tar regeringen nästa steg när man planerar att skjuta till mer pengar till Säkerhetspolisen. Myndigheten får nu i uppdrag beskriva hur de kan intensifiera sitt arbete med återvändare och hur nya arbetssätt kan användas för att "upptäcka, förebygga och förhindra det säkerhetshot som återvändare kan utgöra".

Säpo har sedan tidigare sagt att arbetet med återvändandena kräver mer resurser och nu öppnar alltså regeringen för det inför höstens budget.

– Vi ger nu också ett nytt uppdrag till Säkerhetspolisen för att stärka kontrollen över dem som återvänt från terrorresor. Om någon planerar ett attentat i Sverige så ska vi göra allt för att stoppa dem, säger Stefan Löfven.

”Ingen fristad”

Enligt Säpo så är återvändare från Syrien och Irak ett av de största hoten mot Sverige. Hittills har cirka 300 personer rest från Sverige och enligt Säpo har 135 återvänt. Tidigare i veckan rapporterade TT att det i regeringens proposition att några av de attentatshot som Säpo har avvärjt de senaste tre åren har involverat återvändare som tidigare deltagit i våldshandlingar i utlandet.

Stefan Löfven slår fast att ”Sverige inte ska var någon fristad för terrorister”.

– Vi ska göra allt som står i vår makt för att förhindra att de skadar vårt eller andra samhällen.

Uppdraget som Säpo får ska redovisas i slutet av maj.

BILAH FRÅN BORÅS: Tog farväl av sina vänner – sprängde sig själv till döds

ANNONS

Stor REA hos Ellos – få 30% rabatt på dyraste varan! Använd koden "455703" och få rabatten här!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorhotet mot Sverige

Säkerhetspolitik

Stefan Löfven

Säpo