SD-topp försvarar grovt citat

1 av 2 | Foto: TT
Carina Herrstedt i mitten, tillsammans med Sverigedemokrternas partiledare Jimmie Åkesson och partiets skolpolitiska talesperson Stefan Jakobsson.

SD-toppen Carina Herrstedt ångrar inte att hon vidaresänt ett grovt skämt om minoritetsgrupper. Ordet "neger" har hon inga problem med, men medger att "zigenare tar allt" inte var så bra.

I veckan har Sverigedemokraternas riksdagsledamöter Anna Hagwall och Oscar Sjöstedt kopplats till antisemitiska uttalanden.

Kollegan Carina Herrstedt, tillika andre vice partiordförande och ordföranden för partiets kvinnoförbund, är senast att bli ifrågasatt. Aftonbladet avslöjade på fredagen att hon skickat ett mejl med detta innehåll:

"Först skaffar man 2 st judar, eftersom det enligt lag är förbjudet att förfölja dem. Anfallet förstärks med en neger, en kines o en indian för att bli mer färgstarka. Som backar värvas 2 bögar för att få mer tryck bakifrån. Till målvakt värvar man en 40-årig nunna, hon har inte släppt in något på 40 år! Som reservmålvakt skaffar man en zigenare, de tar ju allt!"

Cirkulerat länge

Mejlet, som 2011 gick till dåvarande sambon från hennes SD-adress, är en kommentar till motgångar för favoritlaget Landskrona Bois.

– Det var ett skämt på Facebook som har legat ute i många år. Jag skickade det privat, det är inget som jag har spritt, säger hon.

Tycker du att det är helt oproblematiskt?

– Att skicka ett privat mejl till någon? Ett skämt som jag inte själv har skrivit? Ja. Det problematiska är att det finns folk som hackar våra mejl.

Hon anser att det citerade skämtet inte innehåller värderingar av de olika minoritetsgrupperna.

– Står det några åsikter om judar, negrer eller kineser i mejlet? Nej.

"Var det tabu 2011?"

Men att använda ordet "neger"?

– Fick man inte använda det, var det tabu 2011?

Ja.

– Hette det inte fortfarande negerbollar då? Det är inte jag som förknippar neger med något negativt, det är i så fall du. För mig har det aldrig varit ett negativt ord.

Använder du det i dag?

– Jag säger negerboll, men försöker säga chokladboll eftersom jag vet hur folk reagerar. Det finns inget negativt i skämtet.

Jo, det är negativt att använda ordet "neger" och att skriva att "zigenare" tar allt.

– Ja, det där med zigenare är det enda som i så fall skulle vara negativt.

TT försökte under lördagen få besked från SD om Carina Herrstedts mejl leder till någon åtgärd från partiet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM