Aida Hadzialic avgår

Löfven: Ett rakryggat beslut

avEbba Thornéus

1 av 4

Statsminister Stefan Löfven beklagar Aida Hadzialic avgång.

Men han försökte inte övertala henne att sitta kvar.

– Jag tycker att hon har dragit rätt slutsats när hon står för konsekvenserna av detta, säger Stefan Löfven till TT.

Foto: JERKER IVARSSON
Stefan Löfven.

På fredagen blev Stefan Löfven informerad om att gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic kört rattfull och fastnat i en poliskontroll med 0,2 promille i blodet.

– Det är ett allvarligt brott. Under gårdagen har jag diskuterat igenom situationen med Hadzialic och hon landade själv i beslutet. Jag försökte inte övertala henne att inte avgå. Hennes beslut visar att hon är rakryggad och det ska hon ha all heder av, säger statsministern till TT.

”Sagolik begåvning”

På frågan om avgången är befogad svarar Löfven att rattfylleri är ett allvarligt brott som leder till böter och att hon ”dragit rätt slutsats när hon står för konsekvenserna av detta”.

– Hon inser allvaret i det som hänt och har därför bett att få lämna sitt uppdrag som statsråd i regeringen. Jag kommer att bevilja hennes begäran om entledigande på måndag, säger Löfven.

För TV4 berättar Stefan Löfven att han kände bedrövelse när han fick reda på vad som hänt och att det är ”tragiskt för alla”.

– Hon är en sådan sagolik begåvning, något utöver det vanliga.

Statministern berömmer insatserna som Aida Hadzialic gjort som minister och menar att hennes arbete kommer att stärka Sverige och väldigt många unga människor framöver.

”Hon kommer tillbaka”

– Hon har påbörjat ett kunskapslyft som ger femtiotusen vuxna en chans att omskola sig till ett nytt yrke, vidareutbilda sig eller gå från arbetslöshet till ett jobb. Hon har infört rätt till Komvux och stärkt yrkesutbildningarna för att möta arbetsmarknadens framtida kompetensbehov.

Stefan Löfven utesluter inte att Aida Hadzialic kommer göra comeback någon gång i framtiden.

– Jag är helt övertygad på att hon kommer tillbaka till svensk politik igen, säger han till TV4.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning, tar tillfälligt över Hadzialics arbetsuppgifter i regeringen.

– Sedan får jag återkomma med en mer långsiktig lösning, säger Stefan Löfven.

ARTIKELN HANDLAR OM