Kraftiga översvämningar i Louisiana

1 av 4
NYHETER

Tre personer har dött och flera skadats i samband med kraftiga skyfall i Louisiana. Över 1 000 personer har fått räddas med båttransporter från sina hem på grund av översvämningarna. Regnet orsakar kaos i delstaten samtidigt som mer nederbörd väntas.

– Det här är det värsta som hänt, säger John Mitchell, 23, som fick fly från sitt hem.

Kraftiga skyfall har lamslagit sydöstra delarna av delstaten Louisiana i USA. Regnet har orsakat översvämningar som dödat minst tre personer, skurit av en hel stad samt stängt ner motorvägar.

Tusentals människor har fått räddas från sina hem och bilar via båt av både nationalgardet, räddningstjänst och polis, skriver CNN.

Oväder som ”saknar motstycke”

John Mitchell, 23, säger att han simmade till säkerhet med sin hund efter att poliser plockat upp hans 20-åriga flickvän Haybriel Thomas, deras ettåriga dotter och Mitchells pappa med båt.

– Det här är det värsta som hänt. Vi försökte vänta ut det, men vi var tvungna att ta oss ut, säger han till The Guardian.

Louisianas guvernör menar att ovädret ”saknar motstycke” och beskriver det som historiskt. Till exempel är alla sju huvudvägar till staden Greensburg under vatten och orten har till stora delar helt isolerats från omvärlden på grund av översvämningarna. Endast fordon tillhörande USA:s nationalgarde har kunnat köra in och ut ur staden, uppger poliskommissarie Michael Martin som från polisens sida leder räddningsinsatsen.

Hundratals millimeter regn

Ovädret tog sin början under fredagen och sedan dess har mellan 150 och 250 millimeter regn fallit över delar av Louisiana, enligt USA:s nationella vädertjänst. Samtidigt väntas ytterligare 100 millimeter komma under lördagskvällen lokal tid.

Louisanas guvernör John Bel Edwards har utfärdat undantagstillstånd i delstaten eftersom regnet väntas fortsätta i flera dagar. Tre personer har dött, varav en är en 68-årig man som drunknade i stadsdelen Zachary norr om Baton Rouge.

– Vi var i trailerna och tittade på tv när vattnet började välla in, säger Vernon Drummond som är rumskamrat med den avlidne.

– Vi gick ut och han halkade. Han kom ner under vattnet. Vi försökte rädda honom men det gick inte, säger Drummond till CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM