Forskare: Selfiefrälsta har skev självbild

NYHETER

Tror att de är snyggare än vad de är

1 av 2

En ny studie visar att människor som tar många selfies tenderar att överskatta hur snygga de är, rapporterar The Telegraph.

Forskare vid ett universitet i Toronto har studerat 198 studenter, varav 100 av dem sa att de tog selfies regelbundet. I undersökningen uppmanades alla deltagare att ta en selfie med en mobil samt ställa upp på ett foto som en annan person tog. Sedan bad forskarna deltagarna att betygsätta bilderna baserat på hur attraktiva och sympatiska de trodde att deras vänner skulle tycka att de var om bilden laddades upp på sociala medier.

Trodde de var snyggare än de uppfattades

Bilderna betygsattes även av 178 personer utanför experimentet utifrån hur snygga, sympatiska och narcissistiska de trodde att personerna på bilderna var. Och studien visar att både de som var vana vid att ta selfies och de som inte gör det så ofta överskattade hur attraktiva och sympatiska de var på fotona i jämförelse med hur de bedömdes av de utanför studien.

– I verkligheten bedömde dessutom de utomstående att personerna såg mindre attraktiva, mindre sympatiska och mer narcissistiska ut på sina selfies jämfört med på bilderna andra tagit av dem, säger en av forskarna till The Telegraph.

Selfiefrälsta betydligt mer narcissistiska

Och selfiefrälsta överskattade sig själva väsentligt och dessutom uppfattades de ofta som "betydligt med narcissistiska" än de som inte tar selfies lika regelbundet.

– De som ofta tar selfies tyckte därtill att de såg snyggare ut på sina selfies än på de foton andra människor tog av dem.

Följ oss på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Foto