Egyptair-kraschen i Medelhavet

Misstänker terrorism bakom flygkraschen

avJulia Wågenberg, Linnea Järkstig

Egyptair drar tillbaka tidigare uppgifter: Vi har inte hittat flygplanet

1 av 25

Egyptair-planet försvann från radarn och störtade minuter efteråt.

Flygbolaget uppger på torsdagskvällen att vrakdelarna som hittats tidigare under dagen inte tillhör det saknade flygplanet.

Samtidigt hävdar fler och fler att en bomb kan ligga bakom kraschen.

– Det är troligare att orsaken är en terrorattack än tekniskt fel, säger Egyptens flygminister.

Planet försvann från radarn klockan 02.39 och misstänks då ha kraschat med 66 personer ombord, varav tre var barn. Men än så länge är ingen säker på vad som har hänt.

– Vi har ännu ingen förklaring till att planet störtade, säger Ahmed Adel, vice-vd på Egyptair, till CNN och poängterar att ingen nödsignal kommit från planet innan det försvann.

Motstridiga uppgifter

Under dagen har motstridiga uppgifter förekommit gällande fynd av vrakdelar.

Egyptair bekräftade tidigare på torsdagen att vrakdelar hittats i Medelhavet i närheten av den grekiska ön Karpathos. Det skulle bland annat ha hittats blåa och vita delar samt orangea livvästar, enligt obekräftade uppgifter av kustbevakningen.

På kvällen meddelade flygbolagets vice vd Ahmed Adel att fynden som gjorts inte tillhör det saknade flygplanet.

– Det är inte vårt flygplan, säger han in en intervju med CNN.

”Sannolikt störtat på grund av terror”

Enligt Egyptens flygminister är sannolikheten för att planet störtat på grund av en terrorattack större än att det rör sig om ett tekniskt fel. Och chefen för den ryska underrättelsetjänsten FSB, Alexander Bortnikov, går på samma linje:

– Flyget har med all sannolikhet störtat på grund av en terrorattack, säger han till The Guardian.

Piloten hade kontakt med flygledare

Piloten ombord ska, enligt Greklands försvarsminister, ha haft kontakt med grekiska flygledare klockan 02.27 innan man flyger in i egyptiskt luftrum.

När de korsat gränsen gör flygledarna ett nytt försök att kontakta piloten – men den här gången får de inget svar. Därför försöker de gång på gång i flera minuter tills planet försvinner klockan 02.39.

Samtidigt gjorde planet kraftiga svängar och föll snabbt från 11 000 meter höjd till 4 000 meter precis innan det försvann. Planets plötsliga kurs gör att det finns ett antal möjligheter. Har det blivit ett tekniskt fel? Ett mekaniskt fel? Tog kapare över planet? Eller fanns det en bomb ombord?, skriver AP.

FBI: Inga bevis för attack

Icke namngivna amerikanske myndighetspersoner har uppgett för CNN att de främst arbetar utifrån en teori – att en bomb kan ha varit orsaken till flygkraschen.

Enligt källorna ska det dock inte i nuläget finnas någon konkret bevisning på att en bomb exploderat, rapporterar CNN.

Men även här råder motstridiga uppfattningar. Representanter för FBI har sagt till CNN att de inte tycker att det finns tecken på att kraschen var en attack.

Inget land tillförlitligt

Egyptiska säkerhetsanställda har kört bakgrundskontroller på samtliga passagerare för att se om någon hade kopplingar till extremism, men utan att hitta något intressant.

Luftfartsexperten Xavier Tytelmann har pratat med Europe 1 Radio om den eventuella terrorattacken. Stämmer uppgifterna om att det varit en bomb som sprängt flygplanet är det enligt honom ”helt otroligt”.

– Säkerhetsåtgärderna är bland de striktaste i världen, säger han.

– Det skulle vara helt otroligt med tanke på alla procedurer vi använder oss av. Det skulle innebära att inget land i världen är tillförlitligt, eftersom vi har den högsta standarden vi kan hitta, säger han till Europe 1 Radio.

DIREKT FRÅN STUDION:

Kraschade planet MS804 – detta har hänt

ARTIKELN HANDLAR OM