Kritik mot KI:s bild med ”sexiga” forskare på Instagram

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Användare rasar mot bilden på officiella kontot: ”Usel sexism”

På Karolinska institutet, KI, finns det forskare som både är smarta och sexiga.
Det är i alla fall innebörden i ett inlägg på Instagram, som märkts med taggen ”sexydance”.

Nu får bilden hård kritik.

Foto: Pressbild
Camilla Magnusson, biträdande kommunikationsdirektör på Karolinska institutet

”Var kan en hitta en intelligent postdok (forskare som har doktorerat, reds. anm) som är sexig på samma gång? Vi har två i vårt labb!”.

Så lyder texten till en bild som publicerades på Karolinska institutets officiella Instagram-konto under helgen. Fotot föreställer två kvinnor som ser ut att dansa, och inlägget är märkt med taggen #sexydance.

”Märklig sexism”

Många Instagram-användare har kritiserat formuleringen.

”Hur är sexig relevant i den här bilden?”, frågar en person.

”Vad har sex att göra med doktoranderna? Märklig #sexism av @karolinskainstitutet”, skriver en annan.

”Kul bild, men usel hashtag”, menar en tredje.

Svarar på kritiken

Efter att Aftonbladet gjort Karolinska institutet uppmärksamma på kritiken har de lagt in en egen kommentar till bilden:
”Vi förstår er kritik och håller med. Vårt konto lånas ut till medarbetare och studenter, och vi kommer i framtiden att informera att liknande bilder/texter inte är lämpliga att publicera.”

– Det är doktorander som lånat kontot för att visa upp sin verksamhet. Men den här typen av kommentarer får inte göras på KI:s konto. Det är synnerligen olämpligt. Vi behöver uppenbarligen förtydliga våra instruktioner, säger Camilla Magnusson, biträdande kommunikationsdirektör på Karolinska institutet.

”Skämtade om oss själva”

Inlägget är signerat ”Kirsty Spaldings grupp”. När Aftonbladet når forskningsledaren Kirsty Spalding känner hon dock inte till bilden.

– Det är första gången jag hör om detta, men det är verkligen inte något som hör hemma på Karolinskas officiella konto, säger hon, och fortsätter:

– Jag vet inte vad bakgrunden till detta var. Men vi hade en labbträff där vi skämtade om oss själva på olika sätt. Kanske kommer den därifrån. Men den skulle aldrig ha lagts ut på det kontot.

Den kritiserade bilden har nu tagits bort från Karolinskas Instagram.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM