Turkiet hotar säga upp flyktingavtal

Foto: AP
Mevlüt Cavusoglu.
NYHETER

Turkiet kommer att säga upp flyktingöverenskommelsen med EU om inte unionen ger turkiska medborgare visumfrihet senast i oktober, enligt landets utrikesminister.

Regeringen i Ankara har tidigare varnat för att flyktingavtalet mellan Turkiet och EU är i fara om inte turkar får resa in i EU utan visum. Nu har den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu satt en tidsfrist. Senast i oktober ska turkar få rätt att resa fritt till unionen – annars kommer Ankara att säga upp flyktingöverenskommelsen, säger Cavusoglu i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung.

– Om det inte blir någon liberalisering av visumreglerna kommer vi att tvingas ta avstånd från överenskommelsen som gjordes 18 mars, säger ministern.

Beskedet är i linje med EU-kommissionens farhågor. I förra veckan flaggade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för att överenskommelsen kan komma att kantra.

– President Erdogan har redan antytt flera gånger att han vill skrota den, sade han till den österrikiska tidningen Kurier.

Relationerna mellan Turkiet och EU har blivit allt mer ansträngda efter den misslyckade statskuppen för drygt två veckor sedan. I kölvattnet av kuppförsöket har omkring 60 000 statligt anställda gripits eller fått sparken i Turkiet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM