Iranska män bär hijab för att stötta sina fruar

NYHETER

I Iran måste kvinnor bära hijab.

Nu har journalisten Masih Alinejad startat ett uppror där hon uppmanar män att ta på sig plagget, skriver Independent.

I Iran är det förbjudet för kvinnor att visa sig utan slöja offentligt sedan den islamiska revolutionen 1979. Kvinnor som visar sig utan slöja eller råkar visa håret riskerar straff i form av böter eller fängelse.

”Hijab-tvång är en förolämpning mot kvinnors värdighet”

Nu har den iranska kvinnan Masih Alinejad, som är journalist och aktivist, startat ett uppror mot hijab-tvånget. Hon driver sedan tidigare kampanjen ”My stealthy freedom” och delar ofta bilder på kvinnor som går barhuvade på allmänna platser. Nu uppmanar hon män att visa bilder på sig själv i hijab under hashtagen #meninhijab.

– Många män har vant sig vid att se kvinnor i obligatorisk hijab varje dag och tänker att det är normalt. Men för miljoner iranska kvinnor är en obligatorisk hijab en förolämpning mot deras värdighet, säger hon till Independent.

”Mina kusiner kunde inte sluta skratta”

Hon har fått 30 bilder på män i hijab skickade till sig. Bidragen visar hon upp på sitt Instagramkonto och på Facebooksidan ”My stealthy freedom”.

Mannen på en av bilderna skriver att hans kusiner inte kunde sluta skratta åt honom när de såg honom i deras hijab.

Jag tycker inte att någon ska prata om frihet om han eller hon stöttar tanken på att inskränka någons frihet. Om ändå hijab var det enda problemet i vårt land, som myndigheterna försöker få oss att tro. Det är som om de har hypnotiserat våra hjärnor med ett svart klädesplagg och vill att vi ska tro att hijab är den viktigaste frågan i vårt land”, skriver han.

En annan man har på sig sin mammas slöja. Han berättar att den påminner honom om friheten han har som man, som hon förnekades tills hon dog.

Hon var tvungen att gå runt i den här dräkten på varma sommardagar. Min mamma dog och hennes kläder är det enda jag har kvar. I bland tar jag på mig hennes kläder och blickar tillbaka på de varma sommardagarna när hon gick och shoppade. När hon kom tillbaka hade hon inte ens energi kvar till att prata, på grund av hettan”, skriver han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Iran