Vad är det för fel på Clinton?

avWolfgang Hansson

NYHETER

Hennes försprång bygger på att Trump är dålig, inte på att hon gör bra ifrån sig

Foto: AP
Hillary Clinton.

Hillary Clintons försprång växer men är långtifrån ointagligt.

Hon borde ha golvat Donald Trump vid det här laget.

Vad är det egentligen för fel på Hillary och hennes kampanj?

Ska hon vara säker på seger måste hon göra bättre ifrån sig i nattens sista debatt än i de två första.

Den första debatten vann Clinton därför att Trump gjorde bort sig. I den andra debatten klarade sig Trump bättre trots den sexistiska videon med honom som släpptes strax före drabbningen. Hillary var som förlamad. Klart sämre än i den första debatten där hon inte var bra.

Trots tre timmar inför miljontals tv-tittare har Hillary Clinton ännu inte lyckats skapa någon hype kring sin kandidatur.

När Barack Obama ställde upp 2008 hade han en personlig berättelse om hur han ville förändra Amerika. En vision om framtiden som byggde på de två orden ”hopp” och ”förändring” och som samtidigt engagerade medborgarna med slogan ”ja, vi kan”. Något som skapade en enorm entusiasm hos många väljare.

Runt Hillary Clinton finns väldigt lite av det engagemanget. Hennes slogan ”starkare tillsammans” känns inte som den fångar tidsandan.  Att hon leder i de flesta opinionsmätningar beror mer på Trumps uselhet än på de kvaliteter hon visat i valdebatterna.

Vill bli historisk

Hon gör inte mycket för att motsäga den allmänna uppfattningen att det är hennes personliga ambition att bli historisk som USA:s första kvinnliga president som ligger bakom kandidaturen snarare än viljan att åstadkomma stordåd.

Hillary Clinton lyckas inte förmedla en trovärdig bild av sig som människa. Hon är en politisk maskin som aldrig ger upp men som inte heller lyckas skapa djupare kontakt med väljarna i gemen.

Trots de uppenbara brister som Donald Trump ständigt uppvisar så lyckas hon inte övertyga de osäkra om att hon är ett bättre alternativ. Väldigt många amerikaner säger att de egentligen inte gillar någon av kandidaterna. Det är USA:s två mest impopulära politiker som möts i presidentvalet.

I nattens debatt behöver hon bjuda mer på sig själv. Istället för att ständigt förhålla sig till Donald Trump och sänka sig till hans sluggernivå borde hon prata om sina egna drömmar och visioner.

Clinton har mycket emot sig. Alla vet vem hon är men många är också innerligt trötta på att ständigt se henne i maktens korridorer. Att hennes man Bill Clinton suttit åtta år i Vita huset och att hon varit rikets första dam har snarare blivit en belastning för henne än en tillgång.

Teflonrustning

Medan Trump har sin teflonrustning verkar alla skandaler kleta fast vid Hillary. Det spelar ingen roll att FBI inte tycker hon bör åtalas för att ha använt en privat e-mejlserver när hon var utrikesminister eller att alla undersökningar friat henne från att ha gjort något fel när det amerikanska konsulatet i Benghazi i Libyen utsattes för en terrorattack för fyra år sedan. Hon uppfattas ändå av många ändå som oärlig och taktisk. En känsla som inte dämpas av de senaste avslöjandena att hon i sina välbetalda tal inför Wall Street varit positiv till frihandel men säger något helt annat i sina valtal.

Hillary Clinton taktik för att nå Vita huset verkar vara att låta Trump förgöra sig själv snarare än att få väljarna att åtminstone gilla henne. Hon har inte det försprång i opinionen som hon rimligen borde ha kunnat skaffa sig. Fortfarande är det över 40 procent som säger att de tänker rösta på Trump.

Hon ställs mot en kandidat som ljuger i varannan mening och som uppenbarligen har allvarliga brister i sina faktakunskaper och sin förståelse för hur det politiska systemet fungerar. Hans temperament och personliga kvaliteter verkar direkt olämpliga för att leda världens mäktigaste nation.

Underbetyg

Att Clinton inte leder med hästlängder är till en del ett underbetyg åt henne själv.

En del av förklaringen är att hon i år är allt det som många väljare inte vill ha. En fullblodspolitiker med alla de rätta kontakterna som representerar etablissemanget och kan vartenda trick i Washington D.C.

Trumps chans ligger i att han i den sista debatten lyckas "nita" Clinton utan att ständigt avbryta och förolämpa henne. Att han kan visa upp en civiliserad bild av sig själv som gör troligt för de som tvekar att han besitter någon form av kompetens för att klara av jobbet som president.

Annars får han sätta sitt hopp till att opinionsmätningarna har fel eller att det dyker upp någon ny skandal om Clinton en vecka före valet som får valvinden att vända i hans riktning.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  USA:s framtid

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

ARTIKELN HANDLAR OM