Paypalgrundaren stöttar Trump – med miljondonation

1 av 2 | Foto: AP/TT
Peter Thiel.

avLinnea Järkstig

NYHETER

Silicon Valley-höjdaren och paypalgrundaren Peter Thiel har gett en miljondonation till presidentkandidaten Donald Trumps valkampanj.

Hela 1,25 miljoner dollar – ungefär 11 miljoner svenska kronor.

I våras gav paypalgrundaren Peter Thiel sitt stöd till Republikanernas presidentkandidat Donald Trump. Något som var minst sagt kontroversiellt då flera andra framstående amerikanska techprofiler högljutt tagit avstånd från den omdebatterade kandidaten.

Men nu går Peter Thiel ett steg längre och donerar miljonbelopp till Trump – hela 1,25 miljoner dollar ska gå till kandidatens kampanj. Vilket motsvarar ungefär 11 miljoner svenska kronor.

Hans första donation

Förra helgen avslöjade Washington Post hur Donald Trump i en film uttryckt sig sexistiskt och sagt förnedrande kommentarer om kvinnor. Något som fått flera tunga republikaner att dra tillbaka sitt stöd.

Men Peter Thiel har länge varit tekniknavets mest framstående anhängare av Trump och nu gör han alltså sin första donation till kandidaten, enligt källor till New York Times.

Stöttat med stora summor

Förutom att ha grundat Paypal var Thiel den förste affärsängeln att investera pengar i Facebook. Han har också grundat säkerhetsföretaget Palantir, som jobbar med dataanalys åt bland annat den amerikanska försvarsmakten. Han har även investerat pengar i forskning för att göra människor odödliga, för att utveckla flytande städer och för att övertala unga att inte läsa på universitetet.

Thiel har tidigare stöttat andra republikanska kandidater som Ron Paul och Ted Cruz med stora summor pengar.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  USA:s framtid

ARTIKELN HANDLAR OM