Panamadokumenten

Löfven: ”Otroligt besviken på girigheten och ohederligheten”

Av: 

Pär Karlsson

Victor Stenquist

NYHETER

Skatteverket ska begära ut information om vilka svenskar som finns omnämnda i Panamadokumenten, skriver DN.

Mellan 400 och 500 svenska personer och bolag ska finnas – och kan snart bli granskade.

– Jag blir otroligt besviken på girighet och ohederlighet hos människor som ska ha någon gräddfil för att inte betala skatt, säger statsminister Stefan Löfvén.

Stefan Löfvén kommenterade läckan på måndagen.

– Jag tycker att det är alldeles utmärkt att en sådan här granskning görs och jag blir otroligt besviken på girighet och, som jag bedömer det, ohederlighet hos människor som ska ha någon gräddfil för att inte betala skatt. Den svenska modellen går ut på att vi arbetar, vi betalar skatt till det gemensamma så att vi har den välfärden och då ska vi inte ha något skuggsamhälle i den rikare delen som gör allt för att undanhålla sig skatt.

Gör regeringen någonting?

– Vi arbetar redan för att få till fler informationsutbytesavtal med så kallade skatteparadis och hela EU för att hela tiden försvåra den här typen av operationer, säger Stefan Löfvén.

Begär ut namn

LÄS OCKSÅ

Panamadokumenten

Bland namn som Leo Messi, Jackie Chan och Ukrainas president Petro Porosjenko finns uppemot 500 svenska personer och bolag. Nu kommer Skatteverket att begära ut information om vilka de är.

– Panama-bolagen används ofta som en fasad för att dölja tillgångar som man ska betala kapitalskatt på, säger Anders Bäck, enhetschef  enhetschef för Skatteverkets verksamhet för offensiv skattekontroll, till DN.

Enligt Anders Bäck kan man redan ha agerat mot en stor del av svenskarna. Eller att de gjort självrättelser. Men för att reda ut saken kommer Skatteverket att vända sig till de som innehar Panamadokumenten, för att kunna undersöka de med svensk anknytning.

– Vi kommer att begära att få ta del av uppgifterna så fort som möjligt för att bilda oss en egen uppfattning, så får man se hur många personer som kan bli aktuella för granskning, säger Anders Bäck, till DN.

Tidningen har också tagit del av namn på några av de svenskar som gjort affärer med företaget Mossack Fonseca, där de läckta dokumenten kommit ifrån.

Bland annat uppges en svensk it-miljonär ha dolt utdelningar på 47 miljoner kronor. En annan är en skodesigner i Västsverige som i en granskning fick sin inkomst höjd med 5,5 miljoner när Skatteverket upptäckt att pengar flyttats till ett utländskt bolag.

Nordea granskas

Tidigare har det rapporterats om att storbanken Nordea pekats ut som de rikas länk till skatteparadisen från Sverige. Det har redan fått upprörda kunder att hota lämna banken.

Under en presskonferens på måndagen uppgav Christer Furustedt, avdelningschef för verksamheten kring stora banker på Finansinspektionen, att man tagit del av rapporteringen.

– Självklart ser vi allvarligt på de uppgifterna som kommit fram i media i går, säger Christer Furustedt.

Nordea har sedan nästan ett år tillbaka legat under särskilt granskning efter att i maj tilldelats sanktioner efter att ha bedömts ha bristande regelefterlevnad vad gäller just penningtvätt och finansiering av terrorism. Då fick banken dessutom betala en straffavgift på 50 miljoner kronor.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Panamadokumenten

LÄS VIDARE

Bankerna förnekar inblandning i skandalen

ÄMNEN I ARTIKELN

Panamadokumenten

Skatteverket

Nordea

Stefan Löfven