Skandalerna kring Swedbank

Expert: ”Det är extremt ovanligt”

Av: 

Niklas Svahn

NYHETER

Michael Wolf och Anders Sundström ges inte ansvarsfrihet efter skandalerna i Swedbank.

Nu kan banken kräva dem på stora skadestånd.

– Det är extremt ovanligt, säger Dan Brännström, generalsekreterare i FAR, en branschorganisationen för bland annat revisorer.

Den tidigare vd:n Michael Wolf sparkades. Den tidigare ordföranden Anders Sundström fick inte fortsatt förtroende. Och under tisdagen kom beslutet på Swedbanks årsstämma att ingen av dem beviljas ansvarsfrihet efter skandalerna kring höga chefers privata fastighetsaffärer.

Det öppnar för att Swedbank att kan väcka talan mot Wolf och Sundström och inleda en rättslig process där man kräver dem på personliga skadestånd.

”Det är naturligtvis olyckligt att jag inte beviljas ansvarsfrihet på grund av det faktum att de internationella ägarna har för lite information i frågan om den pågående förundersökningen mot mig”, skriver Michael Wolf i en skriftlig kommentar. Han är polisanmäld efter misstankar om otillåten insiderhandel.

”Är extremt ovanligt”

– Att de inte beviljas ansvarsfrihet gör det möjligt för Swedbank att kräva ersättning för ekonomisk skada. Alternativt att det stannar vid den politiska markeringen att de inte har skött sina uppdrag. Men framförallt är detta en kraftfull markering från aktieägarnas sida, säger Dan Brännström, generalsekreterare i FAR, branschorganisationen för bland annat revisorer.

Han blev förvånad när han möttes av beskedet att Swedbanks aktieägare inte ger de tidigare cheferna ansvarsfrihet. Framförallt eftersom Swedbanks revisor Svante Forsberg lämnade en så kallad ren revisionsberättelse, det vill säga han föreslog att styrelse och vd skulle beviljas ansvarsfrihet. Brännström menar att revisorns uttalande väger mycket tungt.

– Det är mycket ovanligt, extremt ovanligt. Senast det hände var vid uppmärksamheten kring Telia Sonera. I 99 fall av 100 så går ju årsstämman på revisorns rekommendation.

Dan Brännström menar att uppmärksamheten runt Swedbank och de upprörda känslorna, samt Finansinspektionens utredning kring förhållandena inom banken, kan ha påverkat aktieägarna.

Process kan ta flera år

Han vill inte spekulera i vilka belopp som företaget kan kräva Wolf och Sundström på men menar att om en rättslig process inleds kan den dra ut på tiden – i flera år.

– Vi ser ju exempel på rättsliga processer som tar väldigt lång tid. Till exempel HQ-bank där det tog fem och ett halvt år från att banken stängdes till att rättegången inleddes, säger Dan Brännström.

Han menar dock att en rättslig process kan vara positiv eftersom det är en signal till allmänheten från aktieägarna.

– Det kan innebära att frågetecknet om vad som hänt rätas ut. Men processen kommer att ta en längre tid, den kommer dessutom att uppmärksammas i media. Det är säkert något som styrelse och ledning kommer att väga in inför en eventuell skadeståndstalan, säger Dan Brännström.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skandalerna kring Swedbank

Michael Wolf

Swedbank