Cruz nära vägs ände

Foto: handskarna är av Trump och Cruz har – fram tills nu – hållit sig på god fot med var­andra. Foto: ap
NYHETER

Primärvalet i Indiana är avgörande av ett enda skäl.

Att Ted Cruz själv identifierat delstaten som platsen där han ska stoppa Trumps framfart.

Därför bådar miljardärens ökade försprång inte gott för Texassenatorn.

Intrycket är att väljarna inte uppskattar Ted Cruz alltmer desperata åtgärder för att stoppa Trumptåget mot nomineringen till presidentkandidat.

De gillade inte att han inrättade en valpakt med motståndaren John Kasich med enda syfte att plocka röster från Trump. Pakten bekräftade Trumps världsbild att valet ”riggas” mot honom.

Väljarna är inte överförtjusta i att Cruz plötsligt som tvåa i racet och utan matematisk möjlighet att vinna nomineringen, utsett en vicepresidentkandidat. Åtgärden är ett övertydligt utslag av rått taktikspel. Cruz försöker skapa ett intryck av att han är den ledande kandidaten trots att han uppenbarligen inte är det. Utse vicepresident brukar kandidaten göra först efter att hen fått nomineringen.

Fler och fler republikaner som ogillar Donald Trump har börjat fundera på om det mest troliga alternativet är så mycket bättre. Hittills har de mest funderat på hur Trump ska stoppas. Nu när primärvalen går mot sitt slut har de mer börjat tänka på vem det blir om Trump blockeras.

Krokben

Ted Cruz är en kompromisslös kandidat som är så konservativ att till och med Trump framstår som liberal i vissa frågor. Senatorn från Texas är känd för att lägga krokben för alla förslag han inte gillar, även om konsekvensen exempelvis blir att hela statsapparaten i USA stängs ner (vilket skedde några veckor 2013).

Han är också känd för att inte ha några vänner i kongressen eftersom han är en principfast paragrafryttare som aldrig viker ner sig. Är det verkligen en sådan figur man vill ha i Vita huset om man ogillar Trump?

Fler och fler väljare verkar acceptera det som framstår som alltmer oundvikligt; att Donald Trump blir partiets presidentkandidat. Inte för att de gillar honom utan för att det är han som hela tiden vinner. Vinsterna i sig skapar ett momentum för Trump.

Cruz har tidigare sagt att han måste stoppa Trump i Indiana. Vinner New York-magnaten de flesta av delstatens 57 delegater är han mycket nära målet, 1 237 delegater. I de senaste opinionsmätningarna leder Trump med 15 procents marginal till Cruz trots pakten Cruz-Kasich.

Leder dubbelt

Med en vinst i den storleksordningen återstår egentligen bara ett hinder, Kalifornien. 172 delegater fördelas vid valet den 7 juni. Opinionsmätningarna visar att Trump tar det stora flertalet.

Redan nu leder han totalt med nästan dubbelt så många delegater som Cruz.

Det blir allt svårare att se hur Cruz skulle lyckas sno åt sig nomineringen även om Trump inte når det magiska talet 2 137 delegater.

Hur skulle det se ut om den klart distanserade tvåan efter drygt fyra månader av demokratisk process plötsligt väljs till partiets presidentkandidat?

Trump försöker stärka bilden av att racet i praktiken är över om han vinner i Indiana.

– Vinner vi här är det klart, säger han på sin valmöten. Jag vill börja koncentrera mig på Hillary Clinton. Det kommer att bli fantastiskt.

Räkna ändå inte med att Cruz kommer att kasta in handduken. Så länge han har den minsta chans fortsätter han utmana Trump.

ARTIKELN HANDLAR OM