Sjöstedt hotar att bryta samarbetet

1 av 3
NYHETER

ÖREBRO. Vinsterna ska bort i välfärden.

Annars bryter Vänsterpartiet budgetsamarbetet med regeringen.

– Då finns inget samarbete, säger Jonas Sjöstedt.

I sitt inledningstal på Vänsterpartiets 41:a kongress visade partiledaren Jonas Sjöstedt inte klorna. Men efteråt, på en pressträff, lät han dem åtminstone skymta fram.

I höst väntas de utredningar som undersöker hur ett förbud mot vinster i välfärden skulle kunna se ut bli klara. Det har ju varit Vänsterpartiets profilfråga i många år.

Redan innan de tillsattes gjordes en målspecifikation. Utredningarnas uppgift blev att ta säga hur det skulle kunna gå till, hur man praktiskt skulle gå till väga, för att nå målet.

Hotar bryta samarbetet

Nu menar V-ledaren Jonas Sjöstedt att kraven måste uppnås till punkt och pricka. Annars tänker Vänsterpartiet bryta budgetsamarbetet med regeringen, det vill säga med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Vi vet exakt vilka krav som ska uppnås. Om det inte sker finns inget samarbete, sade Sjöstedt och underströk att han hade en majoritet av svenska folket bakom sig i denna fråga.

Den viktigaste punkten på dagordningen på V-kongressen handlar om det första ekologiska och ekonomiska programmet som partiet anser är något nytt i svensk politik.

Men det var varken vid kärnkraft eller solceller som partiledaren Jonas Sjöstedt uppehöll sig i sitt inledningstal. Det var åt att berömma sitt eget parti och kritisera regeringen och Alliansen.

Kritiserade S

Sjöstedt risade regeringen bland annat för att de gjort mycket litet för att avskaffa de sänkningar av inkomstskatten som Alliansen tog initiativ till.

– Trots att Socialdemokraterna kritiserade varje sänkning av skatterna för de rika som den borgerliga regeringen genomförde så tvekar de i dag att riva upp dem, sade Sjöstedt i talet.

Regeringen skulle vara mycket sämre utan budgetsamarbetet med Vänsterpartiet, enligt Sjöstedt.

– Vill man försäkra sig om att sossar ska vara röda och miljöpartister gröna, då är en röst på Vänsterpartiet den bästa försäkringen.

I Sjöstedts värld håller Vänsterpartiet i taktpinnen när statens budget förhandlas fram. Det gäller exempelvis gratis medicin för barn, högre grundnivå i föräldraförsäkringen och 10-miljardersatsningen på fler anställda i kommuner, regioner och landsting.

– När socialdemokrater och miljöpartister ska förklara för de rödgröna väljarna att de gör bra saker, då är det våra reformer de lyfter fram, sade Sjöstedt.

Regeringen beskrev han genomgående som svag, på gränsen till handlingsförlamad. Men den skarpaste kritiken och de mest vasstungade replikerna lyste med sin frånvaro. Det inskränkte sig till repliker som den här:

– Vi möter en regering som verkar vara rätt nöjd med att få administrera det Sverige som borgarna lämnade efter sig.

Kongressen avslutas på söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM