Lagligt stjäla lite mat – om du är hungrig

NYHETER

Historisk dom i Italien

Att stjäla lite mat är inte ett brott – om man är väldigt hungrig.

Det fastslår Italiens högsta domstol efter att en hemlös man friats efter att ha stulit ost och korv från en butik i Genua.

För fem år sedan häktades en hemlös man i en livsmedelsbutik i Genua, Italien, när han stal två paket ost och ett paket korv till ett värde av omkring 40 svenska kronor.

Mannen hade tagit maten i ren desperation och 2015 dömdes han till sex månaders fängelse och nästan 1000 kronor i böter. Men nu har högsta domstolen i landet beslutat att fria mannen – eftersom han var väldigt, väldigt hungrig, skriver BBC.

”Ingen ska svälta”

Det var en kund som informerade säkerhetspersonalen i butiken i Genua om att den hemlöse mannen haft obetalda varor i fickan. Han hade tagit två paket ost och ett paket korv, men endast betalat för brödpinnar.

I domen skriver högsta domstolen att ”i ett civiliserat land ska inte ens den värste man tvingas svälta” och därmed slår de fast att mannen inte haft något annat val.

Valde att fria

Tidigare instanser har ansett att man borde mildra straffet och ändra brottsrubriceringen till ”stöldförsök”, men högsta domstolen valde att fria mannen helt.

”Den misstänktes position i samhället, och omständigheterna kring själva brottet visar att han tog den lilla mängden mat på grund av ett omedelbart och grundläggande behov av näring, således var hans agerande gjort i ett tillstånd av ren nödvändighet”.

Enligt BBC beskrivs domen som ”korrekt” och ”historisk” i Italien.

ARTIKELN HANDLAR OM

Italien

Juridik