Åtal mot högerextrem terrorgrupp i Tyskland

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP
Poliser undersöker utanför ett kontor tillhörande vänsterpartiet "Die Linke" efter ett attentat.

Åtta tyskar åtalas för att ha grundat den högerextrema terroristgruppen ”Freital Gruppe”.

Organisationen misstänks ligga bakom flera bombdåd mot flyktingförläggningar och attentat mot politiska motståndare.

– De misstänkta har velat skapa rädsla och förtryck, uppger den tyska åklagarmyndigheten för nyhetsbyrån AP.

Sju män och en kvinna, i åldrarna 19 till 38 år, misstänks för att ha organiserat en högerextrem terroristgrupp i Tyskland. Personerna greps av specialpolisstyrkan GSG 9 i våras och nu åtalas alla åtta för en rad olika brott, bland annat för att ha grundat terroristcellen ”Freital Gruppe”, ett namn taget från en förort till staden Dresden.

Hemmagjorda rörbomber

Bombattentaten skakade just Freital efter att de åtta personerna organiserat sig under juli 2015, uppger den tyska åklagarmyndigheten för tidningen Der Spiegel.

Enligt det omfattande bevismaterialet skedde gruppens kontakter på chattsidan ”Kakao talk”. Personer med smeknamn som ”Ninepin Karl”, ”Gypsy Philli”, ”Cookie”, ”Buddy”, ”Riot-Rico” och ”Cuckoo” diskuterade där bland annat svårigheter att få tag i ”frukt”, ett kodord för bomber, enligt polisens utredare.

Gruppen misstänks ha gjort sig skyldiga till sprängattentat, bland annat med hemmagjorda rörbomber, tillverkade av kraftfulla smällare från Tjeckien.

– Den här gruppens mål var att genomföra bombattacker mot flyktingboenden samt mot bostäder, kontor och fordon tillhörande personer med andra politiska åskådningar, uppger åklagarmyndigheten för nyhetsbyrån AP.

Mordförsök

Gruppen misstänks för flera olika attacker, bland annat för att ha sprängt en bil tillhörande en vänsterpolitiker och detonerat en bomb vid en lokal tillhörande ett vänsterparti. Utöver det misstänks gruppen för att ha genomfört attentat mot två olika flyktingförläggningar.

Flera av personerna misstänks också för andra bott, bland annat mordförsök och brott relaterade till hanteringen av explosiva ämnen.

Två av de åtalade misstänks vara ledare för gruppen.

I just Freital har polisen tidigare haft att göra med en annan grupp kallad FTL/360 efter en busslinje. Gruppen beskrivs som ett slags medborgargarde och ,myndigheterna utesluter inte att det funnits en koppling mellan grupperna, rapporterar Der Spiegel.

Mellan åren 2006 och 2009 mördade den nynazistiska terroristgruppen NSU (Nationalsozialistische Untergrund) nio människor i Tyskland. Åtta personer med turkisk bakgrund och en person med grekisk bakgrund.

Liksom ”Freital Gruppe” grundades NSU i delstaten Sachsen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN