Massiv kritik mot Trumps utnämning

avChristoffer Nilsson

1 av 5

NEW YORK.

Donald Trumps högra hand befinner sig långt ut på skalan.

Utnämningen av förre Breitbart-chefen Steve Bannon möts av massiv kritik.

– Det är ett väldigt dåligt tecken, säger senator Bernie Sanders.

Under söndagskvällen, lokal tid, började Donald Trumps administration att formas.

Den nyvalde presidenten bekräftade utnämningen av två personer som kommer att stå honom mycket nära kommande mandatperiod: Reince Priebus som stabschef och Steve Bannon som chefsstrateg och senior rådgivare.

De ska ha en jämställd position inom administrationen, enligt ett pressmeddelande.

Bannon hoppade på Trumps kampanjtåg i augusti och var fram tills dess styrelseordförande för den högerpopulistiska sajten Breitbart. En sajt som, under Bannons ledning, publicerat rasistiska, sexistiska och antisemitiska artiklar.

Sanders: Ett dåligt tecken

Utnämningen av Steve Bannon har mötts av massiv kritik om att vit makt-rörelsen knackar på dörren till Vita huset.

– Den nyvalde presidenten Trumps val av Steve Bannon som sin närmaste medhjälpare signalerar att vita suprematister representeras på högsta nivå i Vita huset under Trump, säger Adam Jentleson, talesperson för den demokratiske senatorn Harry Reid, till Washington Post.

Demokraten Bernie Sanders, senator i Vermont, har också uttryckt kritik.

– Det är ett väldigt dåligt tecken, säger han till CBS.

Han förstår att särskilt minoritetsgrupper blir uppskrämda av utnämningen.

– Det borde oroa många människor och det gäller inte bara Bannon. Det är retorik som används av Trump. Man kan bara hoppas att mycket av vad Trump sa under kampanjen slutar där, att han tar sig sig vidare och förstår att USA:s president inte kan ha en attityd som splittrar oss, säger Sanders.

Republikan: Representerar extremhögern

Människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center, som arbetar mot rasism och hatbrott, är djupt bekymrade över valet av Bannon.

”Det är enkelt att förstå varför Ku klux klan ser Trump som sin förkämpe när han utser en av de främsta försäljarna av vit makt-tematik och retorik som sin närmaste medhjälpare. Bannon styrde skutan när Breitbart blev en vit etno-nationalistisk propagandakvarn”, skriver gruppen i ett uttalande enligt Washington Post.

Men kritiken har inte bara kommit från demokratiskt håll.

Den republikanske rådgivaren John Weaver, som arbetade för John Kasichs kandidatskampanj, höjde också ett varningens finger.

”Den rasistiska och fascistiska extremhögern representeras bara några fotsteg från det Ovala rummet. USA, var väldigt vaksamma”, skriver han på Twitter enligt Fox news.

Försvaras av Priebus

Steve Bannon har också mött kritik på personligt plan. Hans exfru har anklagat honom för antisemitiska kommentarer – något Bannon själv förnekat.

Medarbetare på Breitbart har också beskrivit honom som en elak mobbare, enligt Politico.

Blivande stabschefen Reince Priebus tog dock den ifrågasatta rådgivaren i försvar.

– Han stod för en god kraft under kampanjen. Jag har inte sett något av vad folk nu ropar om. Det är ett fungerande team, säger Priebus enligt Fox News.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

 PLUS:  USA – efter valet

ARTIKELN HANDLAR OM