Miljöpartiet

Värvades av MP till topptjänst – lämnar efter tre månader

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Hon värvades av Miljöpartiet till en nyinrättad central topptjänst i regeringskansliet för att vända partiets negativa trend.

Men efter bara tre månader lämnar Fredrika Fredmark jobbet som biträdande planeringschef på statsrådsberedningen.

– Jag har bestämt mig för att jag vill göra något annat, säger hon.

Fredrika Fredmark.
Fredrika Fredmark.

I våras värvades S-veteranen Anneli Toresson, som under många år arbetade nära Göran Persson (S), till en nyinrättad tjänst i regeringskansliet. Hon fick en tung post nära statsminister Stefan Löfven, som planeringschef i statsrådsberedningen med ansvar för den långsiktiga kommunikationen.

I augusti rekryterade Miljöpartiet också en person, som skulle arbeta nära Toresson. Det handlade om Fredrika Fredmark, som hämtades från hamburgerkedjan Max, där hon tidigare varit pr-ansvarig.

Hon fick titeln biträdande planeringschef och skulle få en central roll i arbetet med att vända den negativa trenden för MP.

– Mitt uppdrag blir att ta mig an det långsiktiga kommunikationsarbetet för Miljöpartiet. Det har varit fullt upp de här två åren, så det är nog bra med en ny tjänst där man håller i det mer långsiktiga, sa hon till Aftonbladet.

Helena Hellström Gefwert, biträdande presschef i regeringskansliet (MP), var nöjd med rekryteringen.

– Fredrikas erfarenhet från att arbeta med hållbarhetsfrågor i näringslivet kommer tydliggöra att det är lönsamt och smart att ställa om sitt företag och samhället i stort, säger hon.

”Jag vill göra något annat”

Men Fredmarks tid i regeringskansliet blev kort. Nu står det klart att hon lämnar sin tjänst, efter bara tre månader. Själv säger hon att det inte ligger något missnöje eller konflikter bakom beslutet.

– Jag har bara bestämt mig för att jag vill göra något annat. Det var lite förhastat av mig och jag vill jobba utanför politiken. Det händer nog hela tiden att människor inte tänkt igenom saker noggrant, säger hon.

Fredmark säger att hon kommer fortsätta att vara aktiv inom MP.

– Men jag vill inte jobba i politiken, jag vill jobba utanför.

Trots MP:s dåliga opinionssiffror tror hon att partiet kommer resa sig.

– Regeringskansliet är fullt av kompetenta politiker och tjänstemän. Det klarade sig före mig och de kommer klara sig alldeles utmärkt efter mig också. Jag har gott mod om att det kommer gå alldeles utmärkt i valet för Miljöpartiet.

Gunvor G Ericson, statsekreterare på statsrådsberedningens samordningskansli, säger också att det inte ligger någon konflikt bakom beskedet.

– Vi är inte osams. Hon har beskrivit det som att hon har prövat på det här men kommit fram till att hon hellre arbetar utanför politiken, säger hon.

Arbetet med att rekrytera Fredmarks efterträdare inleds omgående.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Skandaler som har skakat Miljöpartiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Miljöpartiet

Regeringen