Johnson – nya hotet mot Clinton och Trump

1 av 3
NYHETER

Gary Johnson har utsetts till libertarianska partiets presidentkandidat.

Trots ett folkligt stöd på knappt en procent siktar han på att ge både Clinton och Trump en rejäl fight.

Analytiker tror att han kan lyckas – genom att stjäla väljare från båda motståndarläger.

På Libertarianska partiets konvent under söndagen utsågs återigen Gary Johnson, 63, till presidentkandidat. Han utmanade republikanerna och demokraterna redan 2012.

Partiet har ett mycket marginellt inflytande i amerikansk politik. I förra valet fick de 1 275 971 röster. Flest någonsin, men det motsvarade knappt en procent av det amerikanska folkets stöd. Opinionsundersökningar visar att partiet har en chans att knyta åt sig fler väljare i november, skriver New York Times.

Vill stjäla väljare

Gary Johnson tror nu därför att han ska kunna utmana Hillary Clinton och Donald Trump. Sannolikheten att en libertarian blir president är obefintlig, men med ett ökat väljarstöd kan partiet bli en maktfaktor genom att skapa obalans i opinionen och på så sätt få en slags roll som vågmästare. De tror att de kan stjäla väljare från båda läger – särskilt med tanke på att partiet strävar efter att finnas representerade på röstsedlarna i alla 50 delstater.

– Vi har fått en gåva genom Clinton och Trump, säger Larry Sharpe, partiets andrakandidat enligt New York Times.

”Lurade” väljares alternativ

Han syftade på den skepsis som finns hos väljarna mot de etablerade partiernas kandidater. Även partiets ordförande, Nicholas Sarwark, vänder sig till missnöjda väljare.

– Det finns republikanska väljare som kommer att känna sig lurade över att deras presidentkandidat tagits över av en dokusåpastjärna. Och det finns demokratiska väljare som kommer känna sig lurade när Sanders röstas ut i en riggad process. När dessa människor känner sig lurade, är vi deras alternativ, säger han på söndagens konvent.

”Mix av höger och vänster”

Analytiker i amerikansk media är splittrad i frågan om vem av Clinton och Trump som bör se sig mest hotad av Johnson.

– De skulle kunna vara ett alternativ för väljare från båda sidor. En mix av höger och vänster, säger Kyle Kondik vid centret för politikstudier vid universitetet i Virginia.

ARTIKELN HANDLAR OM