”Om vi lämnar EU kan Storbritannien spricka”

Publicerad:
Uppdaterad:

I skotska Aberdeen är stödet för att stanna i EU som störst

1 av 6

ABERDEEN. I snålblåsten drar Jamie McDonald den blå dunjackan tätare omkring sig. Han är orolig för framtiden.

– Jag vill absolut inte att Storbritannien ska lämna EU. Brexitomröstningen kan i förlängningen leda till att Storbritannien bryts upp.

Lukten av fisk känns ända hit upp till de granitgrå husfasaderna på Union Street, trots att det är väldigt länge sedan denna skotska kuststad levde gott på fisket. Numera är det oljan som får de ekonomiska hjulen att snurra. Vilket syns i hamnen där allting känns överdimensionerat. Från de gigantiska kättingarna och kabelvindorna till det stora fartyget med en viking målad längs sidan.

Sedan oljepriset rasade har en del av jobben också försvunnit.

– Jag märker det på betydligt färre körningar på helgerna, berättar taxichaffisen Dave som samlat kvarglömda solglasögon på en hylla ovanför förarsätet.

”Vill vara en del av Europa”

På huvudgatan är det ändå många människor som rör sig även mitt på en vardag, trots den lite kyliga vinden. Skottarna har precis valt ett nytt lokalt parlament. För två år sedan röstade de om landsändens självständighet. De är inte överförtjusta över att tvingas gå till valurnorna ännu en gång men kommer ändå att göra det tämligen mangrant.

För även om folkomröstningen om EU inte alls väcker samma känslor och entusiasm som självständighetsvalet så har de flesta skottar en lika klar uppfattning i frågan som Jamie McDonald.

– Jag förstår inte vitsen med att lämna EU. Jag vill att vi ska fortsätta vara en del av Europa. Det har vi tjänat på så här långt. Osäkerheten om vad som skulle hända om vi lämnade är alldeles för stor.

Vill rösta om självständighet igen

26-åringen höjer rösten när en buss dundrar förbi. Folk med händer fulla av shoppingkassar tränger sig förbi oss på trottoaren.

– Jag röstade för att vi skulle stanna kvar som en del av Storbritannien just för att jag ville vara säker på att vi skulle fortsätta vara en del av Europa. Nu känns det som detta är hotat igen.

Dylan Burn, 19 säljer mobilabonnemang utanför varuhuset Marks and Spencer iförd moderiktig kavaj.

– Jag vill stanna kvar, säger han med bred och tydlig skotsk accent i varje stavelse.

– Men om en majoritet röstar för Brexit (British exit) känns det som om ingen lyssnar på oss ännu en gång. I det läget vill jag ha en ny självständighetsomröstning. Ett självständigt Skottland skulle kunna gå med i EU.

EU viktigt i Skottland

Många av dem jag talar med under en dag i Aberdeen uttrycker samma uppfattning.

Jennifer McKiernan är reporter på lokaltidingen Evening Express. Hon bevakar det skotska parlamentet i Edinburgh. Hon säger att många av de som röstade för att fortsätta vara en del av Storbritannien gjorde det främst för att vara säkra på att få vara kvar i EU.

– Om vi får ett scenario där Brexit vinner men en majoritet av skottarna röstat för att vara kvar i EU kommer vi att få en mycket starkt rörelse för en ny självständighetsomröstning, säger hon.

Ska man tro opinionsmätningarna kommer tre fjärdedelar av de skotska väljarna att rösta mot Brexit.

”Behöver mer information”

I en källare på Dee Street hittar vi en som definitivt går emot strömmen.

Braden Davy, leder lämna-kampanjen i Skottland. Han ska strax föreläsa på en kurs för aktivister som ska få lära sig de bästa argumenten för att lämna EU. Han hoppas på 15-20 deltagare. 20 minuter före kursstart har det kommit en äldre dam med Vote Leave-knapp på bröstet. Hon står och väntar när vi anländer.

Davy lägger prydligt upp kampanjmaterialet på två skrivbord. Han visar särskilt gärna en pryl som främst riktar sig till unga. En liten förpackning försedd med ett Brexitmärke och texten ”Det säkra valet”. Inuti ligger en kondom.

Känner han att han kämpar i motvind här i Skottland?

– Jag tror många skottar kommer att ändra sig när de får lite mer information om alternativen, säger Brandon Davy. Vi har haft massor med människor på våra möten.

Hoppas på högre motivation

Han sänker rösten en smula och säger förtroligt.

– Jag har hört att stanna kvar-sidan har väldigt svårt att få folk till sina möten. När allt kommer omkring, vem vaknar på morgonen med känslan att i dag ska jag slåss för att vi ska vara kvar i EU?

En högre motivation att gå och rösta är lämna-sidans trumfkort.

Davy sparkar direkt bakut när jag ställer frågor om en Brexit inte kan leda till en ny skotsk självständighetsomröstning och därmed i förlängningen till att landets bryts upp.

– Jag vill inte ge mig in i den diskussionen, säger han kort. Vi kan inte behandla EU-omröstningen som ett proxyval för självständighet.

Wolfgang Hansson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM