Mormor slickade på barnbarnets bitring - fick chock: ”Äckligt”

avEbba Thornéus

1 av 3

Annica Christoffersson köpte en bitring från Brio till barnbarnet Folke.

Men när hon själv stoppade leksaken i munnen upptäckte hon något mycket märkligt.

– Den smakade superbeskt. Det var verkligen jätteäckligt och inget jag vill att mitt barnbarn ska ha i munnen.

För ett halvår sedan köpte Annica Christoffersson, 63, från Töreboda en bitring från leksakstillverkaren Brio till sitt då sex månader gamla barnbarn Folke.

– Han är ju i den åldern när det kliar i tänderna så jag tänkte att den kunde vara bra att bita på, berättar hon för Aftonbladet.

Men efter ett tag kom Folkes mamma och berättade att hon slickat på bitleksaken och att den då smakade väldigt beskt.

Även Annica bestämde sig då för att göra samma sak.

– Den smakade jätteäckligt och väldigt beskt. Det sved till på tungan.

Efter det testade resten av familjen också att slicka på leksaken.

– Alla barnbarnen, min svärson och min man tyckte den smakade jättekonstigt. Det är liksom en kemiskt smak som fastnar på tungan.

Slickade på flera bitringar

Annica mejlade till Brio för att ta reda på om det var något konstigt med produkten, eller om den kunde vara farlig att ha i munnen.

Samtidigt gjorde hon egna efterforskningar för att försäkra sig om att det inte bara var Folkes leksak som smakade skumt.

– Jag åkte runt till lite olika butiker häromkring och testade att slicka på dem. Alla smakade exakt likadant och personalen blev väldigt förvånad.

Du slickade alltså på produkterna i butiken?

– Ja, jag ville se om de smakade lika beskt som Folkes, vilket de gjorde. En anställd slickade med och tyckte också att den smakade jättekonstigt. Även hon skulle kontakta Brio.

Men trots mejlkorrespondens och en inskickad bitring känner Annica att Brio ännu inte gett någon bra förklaring till den konstiga smaken.

– De var inte otrevliga utan svarade bara att de alltid kvalitetstestar produkterna så att de kan lita på dem. De frågade om vi har husdjur eller om bitringen utsatts för yttre påverkan men inget av det stämmer.

Är orolig för Folke

Annica undrar nu hur Brio testar saker som barn har i munnen.

– Slickar de själva på sakerna de testar? Jag tycker jättesynd om Folke som haft den i munnen. Jag har fortfarande besk smak på tungan.

Annica säger att hon känt sig trygg med Brio:s produkter tidigare men att hon är orolig för att barnbarnet kan ha fått i sig något farligt.

– Brio är ett stort företag så jag tänkte att de skulle ha bra saker, men jag tycker inte att en leksak som ett barn har i munnen ska smaka så.

Göran Kullberg, kvalitetschef på Brio, säger att man inte kan se någon orsak till varför plasten skulle upplevas smaka konstig då den enligt honom både är smakfri och har inga tillsatta smakämnen

– Produkten vi fick från konsumenten har dock en tendens till smak som kanske kan beskrivas som lite besk, men vi har ingen förklaring till varför exemplaret har den smaken. Smak och lukt kan ju samtidigt uppfattas väldigt olika från person till person, säger Göran Kullberg.

"Uppfattningen är individuell"

På frågan om produkten kan vara farlig svarar han att det inte finns något koppling mellan något som smakar illa och en risk.

– Alla våra produkter med ingående material testas enligt de krav som ställs i Leksaksdirektivet, och den aktuella produkten har testats och godkänts enligt standarden.

När ni testar produkter som barn ska ha i munnen - smakar testpersoner på dessa också?

– Nej, normalt sett inte då det inte tillsätts några smakämnen.

Kunden upplever ändå smaken som besk - ska det verkligen vara så när det är små barn som ska använda den?

– Uppfattningen om smak är väldigt individuell och subjektiv. Till och från får vi in enstaka klagomål på saker som kunder ifrågasätter. Vår målsättning är givetvis att våra produkter varken ska smaka eller lukta annorlunda än vad som är naturligt för de material vi använder.

Men för Annica Christoffersson, som nu fått tillbaka bitringen, blir det troligtvis inte några mer leksaker som är tänkt att slicka på från Brio.

– Nej, han kommer nog aldrig mer få något i plast därifrån igen.

ARTIKELN HANDLAR OM