Rysslands upptrappning

DN: Ökat ryskt militärt hot mot Sverige

Av: 

John Granlund

NYHETER

Försvarsmakten grupperade plötsligt om sin operativa reserv till Gotland.

Nu uppger DN att orsaken är ett ökat militärt hot från Ryssland riktat mot Sverige.

Hotets karaktär och innehåll klassas som topphemligt och av ”synnerlig betydelse för rikets säkerhet”.

Dagens Nyheter uppger att svensk underrättelsetjänst fått in information om ett ökat hot från Ryssland.

Informationen ska enligt tidningen, som hänvisar till källor med insyn i underrättelseläget och Sveriges militära beredskap, ha bidragit till att Gotland i veckan återmilitariserades efter tio år utan permanent militär närvaro på ön.

Topphemligt hot

Enligt DN är innehållet i hotet topphemligt, ”av synnerlig betydelse för rikets säkerhet”. Och enligt tidningens källor i regeringskansliet är innebörden i uppgifterna, utöver att hotet från Ryssland ökat, även hemligt för dem.

I början av september talade både överbefälhavare Micael Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist (S) öppet om ett försämrat säkerhetsläge och samtidigt genomfördes oannonserade beredskapskontroller inom försvaret. Sedan dess har nu försvarsledningens ordval förändrats i beskrivningen av hotbilden mot Sverige. Numera beskriver ÖB risken för ett militärt angrepp mot Sverige som lågsannolikt i stället för osannolikt.

"Någonting har hänt"

I onsdags beordrade plötsligt ÖB att tidigarelägga placeringen av ett mekaniserat skyttekompani på Gotland med över ett år.

– Någonting har hänt i underrättelsebilden. Men vi medborgare vet inte vad det är. Däremot ser vi effekterna av det. Den snabba baseringen av förbandet till Gotland är exceptionell, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, till DN.

Peter Mattsson, expert på rysk militär förmåga på Försvarshögskolan, vill inte spekulera i vad underrättelseinformationen som DN hänvisar till kan handla om.

– Det kan vara fråga om truppkoncentration eller något annat men det är inget jag vill spekulera i. Generellt så är det här ju uppgifter man har tillgång till på högsta militära och politiska nivå och då blir det ju en samlad bild som bygger på saker som tekniska underrättelsesatelliter och humint (personbaserad inhämtning, reds. anm.), säger Peter Mattsson.

"Handlar om samlade bilden"

Han är skeptisk till att det skulle vara fråga om någon akut händelseutveckling som nu snappats upp av den svenska underrättelsetjänsten.

– Det finns säkert substans i det men jag tror snarare att det handlar om den samlade bilden. Att man har sett något mönster. Generellt så har ju ryssarna fortsatt ta fram nya brigader och vuxit sig starkare. På senare tid har man också haft beredskapskontroller och då blir övningsverksamheten mer intensiv, säger Peter Mattsson.

Aftonbladet har sökt försvarsminister Peter Hultqvist som genom sin pressekreterare avböjer att kommentera uppgifterna.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

LÄS OCKSÅ

Borde Sverige gå med i Nato? Bästa argumenten – för och emot

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands upptrappning

Peter Hultqvist

Micael Bydén

Gotland

Ryssland

Wilhelm Agrell

Försvarsmakten