De skulle få julbord – kommunen drog tillbaka inbjudan

NYHETER

Undersköterskorna inom Göteborgs stad bjöds in till julbord som tack för sitt goda arbete. Men en vecka senare ångrade sig kommunen och drog tillbaka inbjudan. GT var först att rapportera om händelsen.

– Besvikelsen var naturligtvis enorm, säger undersköterskan Charlotte Björntorp till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Veronika Börjesson
Inbjudan till julfestligheterna.

Inför julen tog Göteborgs stad initiativ att bjuda undersköterskor från Askim, Frölunda och Högsbo på julbord som tack för ett gott arbete. Men det tog bara en vecka innan kommunen ångrade sig och drog tillbaka inbjudan.

– Det är en väldigt stor frustration och besvikelse med tanke på att vi faktiskt gör ett väldigt bra jobb, säger undersköterskan Charlotte Björntorp.

Bakgrunden till den ursprungliga inbjudan var goda resultat på en brukarundersökning där många tyckt att de fått bra bemötande från vårdpersonalen. När inbjudan kom ut blev många glada och flera anställda hade redan hunnit tacka ja.

Foto: Privat
Undersköterskan Charlotte Björntorp hade sett fram emot julbordet.

– De ville fira oss för att vi hade haft så bra resultat, säger Charlotte och beskriver hur glada alla blev när inbjudan kom.

Det gjorde också fallet desto högre när kommunen sedan drog tillbaka inbjudan.

– Besvikelsen var naturligtvis enorm, säger Charlotte.

Även sköterskan Veronika Börjesson har gått ut med sin besvikelse i ett uppmärksammat Facebook-inlägg.

Hon skriver bland annat: ”För första gången på många år skulle vi som undersköterskor få firas ordentligt utav staden för det arbete vi utför.”

I inlägget är Veronikas dom mot Göteborgs stad inte nådig och i kommentarsfältet får hon gehör. Med kommentarer som ”Klart ni är värda en julshow och mycket mer än så” och ”Totalt haveri i hanteringen av detta.” blir Veronika backad i sin kritik.

”Beklagar hur det uppfattas”

Ingrid Larsson är Stadsdelsdirektör inom Göteborgs Stad och hon var med och tog beslutet om att dra tillbaka inbjudan. Hon berättar att det offentliga beslutet inte var fattat när den första inbjudan gick ut.

– Jag beklagar att det uppfattas som att vi tagit tillbaka ett löfte, säger hon.

Och anledningen till att kommunen inte ville bekosta julbordet var att det inte ansågs lämpligt att använda skattepengar på det sättet.

– Det är angeläget att vi hanterar offentliga medel på ett bra sätt och det här var inte lämpligt i min mening.

Så länge har vi ätit julbord 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Askim

Facebook

Göteborg

Frölunda

Jul