Argentinska flottan: Syre i ubåten för 48 timmar till

Sökandet efter ubåten Ara San Juan är inne på sjätte dygnet.

Argentinska flottan befarar att farkosten har sjunkit – och att syret räcker i knappt två dygn till.

– Mat och bränsle räcker i 90 dagar om de är på ytan. Är de under så räcker syret i sju dagar, säger flottans talesperson Enrique Balbi.

Klockan 12.36, svensk tid, i onsdags slog besättning ombord på Ara San Juan larm.

– Ubåten hade gått upp till ytan och rapporterade in ett haveri, säger Gabriel Galeazzi, chef vid marinbasen i Mar del Plata.

Sedan dess har det inte förekommit någon bekräftad kontakt med ubåten eller de 44 i besättningen.

”Kritisk situation”

Vad som hänt ombord är oklart. Inledningsvis trodde de argentinska myndigheterna att det kunde röra sig om ett trasigt kommunikationssystem. Men nu har det gått så pass lång tid att det befaras vara ett mer omfattande problem som drabbat ubåten.

– Situationen är kritisk. Ubåten borde ha kommit fram till Mar del Plata under söndagen eller i dag på måndagen om det bara hade rört sig om ett havererat kommunikationssystem, säger Enrique Balbi, den argentinska flottans talesperson, enligt The Guardian.

Balbi uppger att ubåten bara har syre nog för att klara sju dagar i nedsänkt läge.

Han uppger också att det är sannolikt att ubåten försökt ta sig tillbaka till hamn under ytan på grund av de hårda väderförhållandena. Om de kan kryssa i ytläge har de mat och bränsle för 90 dagar.

Söker dygnet runt

Dygnet runt söker nu tio flygplan efter ubåten. Sökenheterna kommer från bland annat grannländer som Brasilien och Chile men även brittiska och amerikanska myndigheter hjälper till. Amerikanska rymdstyrelsen Nasa har skickat ett forskningsflyg och USA:s flotta deltar med undervattensfarkoster som skapar bilder över stora områden av havets botten med hjälp av ekolod, skriver TT.

Men sökandet försvåras på grund av det extrema vädret – vågorna går över sex meter höga.

Hört ljud

Ara San Juan försvann när det befann sig cirka 430 kilometer från den argentinska kusten och var ute på ett tio dagar långt uppdrag.

Tidigare under måndagen rapporterades att två av skeppen som deltar i sökandet ska ha upptäckt ljud som kan komma från ubåten med ursprung cirka 530 kilometer från argentinska kusten. Ljuden ska låta som om verktyg slås mot ubåtens skrov, enligt källor inom den amerikanska marinen.

Uppgifterna dementerades senare av argentinska marinen, som efter en ljudanalys fastslagit att så inte är fallet.

– Ljuden kommer förmodligen från havet eller djurlivet, säger Enrique Balbi.

 

LÄS OCKSÅ: Kursk – de lämnades att dö på 108 meters djup

Publisert:

LÄS VIDARE