2 400 akademiker i upprop om sexism

NYHETER

2 400 kvinnliga akademiker har skrivit på ett upprop mot sexuella trakasserier och rena övergrepp inom universitetsvärlden. Kvinnor tvingas överge sina karriärer medan förövare tillåts fortsätta, skriver de i Svenska Dagbladet.

1 av 2 | Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYR N
Stockholms universitet.

Flera kvinnor vittnar under hashtagen #akademiuppropet om att de anmält förövare och berättat om händelser för sina chefer utan att någonting förändrats. Universitetsvärldens strukturer är uppbyggda hierarkiskt och är svåra att förändra, enligt uppropet. Men detta accepteras inte längre. Förändring måste ske, skriver kvinnorna.

"En välbetald professor brottade ner mig tio gånger innan han satte sig gränsle över mina armar och tog ett strypgrepp samtidigt som han stirrade in i mina ögon. Jag visste inte om jag skulle dö nu. Sen våldtog han mig", vittnar en kvinna.

Så här berättar en annan:

"Under min studietid övertalade en anställd mig till sexuella handlingar för att hjälpa mig i min karriär och hotade även med att förstöra för mig. Han stalkade mig sedan och var så obehaglig att jag lämnade universitetet helt och hållet."

De som lämnat universitetsvärlden måste ges rättvisa möjligheter att komma tillbaka, skriver kvinnorna i uppropet.

Under fredagen publicerades även ett upprop i kölvattnet av Metoo-rörelsen från 1 299 psykologer i Dagens Nyheter.

De vill rikta fokus mot alla de patienter som farit illa av sexuella kränkningar och övergrepp. Sammantaget har psykologerna hört minst 39 500 berättelser om övergrepp.

Här är branscherna som satt ner foten i #metoo 01:57
ARTIKELN HANDLAR OM