Hjälparbetare:"Dödstalet kommer stiga"
Julius Bengtsson/TT
Publicerad 2019-03-19
Förstörda broar och begravda samhällen – cyklonen Idai har lämnat förödelse efter sig i sydöstra Afrika. Värst drabbat är Moçambique, men även i Zimbabwe är konsekvenserna stora.
I takt med att hjälpen når fram väntas antalet döda öka, enligt hjälporganisationer.
Hårda vindar och stora regnmängder har drabbat Afrikas sydöstra delar de senaste dagarna. I Zimbabwe beräknas 102 personer ha dött till följd av ovädret. Värst drabbat är residensstaden Chimanimani, där bostadshus begravdes i ett kraftigt jordskred.
Ytterligare minst hundra saknas och över 1 100 personer är skadade, enligt Läkare utan gränsers landansvarige Björn Nissen.
– Det här inträffade under kvällen när många var hemma. De hade ingen möjlighet att fly, säger Björn Nissen.
"Dödstalet kommer att öka"
Han säger att terrängen i området liknar ett nordiskt fjällandskap med dalar, berg och träd. Överflygningar med helikopter har gett en övergripande bild av skadorna, men det är desto svårare att nå fram med hjälpen.
Läkare utan gränser har upprättat ett läger med möjlighet till grundläggande sjukvård 20 kilometer från de värst drabbade områdena. Men terrängen gör det svårt att uppskatta skadorna och nå fram med hjälpen.
– Vi vet att vid den här typen av katastrofer har du 48 timmar på dig för att rädda liv i den första fasen. Nu ligger vi efter i det arbetet, vilket gör att dödstalet kommer att öka, spår Nissen.
"För sent att rädda många"
Läkare utan gränser har mobiliserat sina resurser och mer hjälp är på väg. Framför allt är det personal som kan söka efter drabbade som behövs, enligt Björn Nissen.
Men även sjukvårdsbehovet är stort. Desto längre tid det tar att hitta människor under jordmassorna desto större blir risken för ett större utbrott av sjukdomar som kolera.
– Förhoppningsvis kommer vi kunna nå fram med hjälpen i området de närmaste dagarna, även om det redan är försent att rädda många av de drabbade.