Dåliga nyheter för alla äggälskare

Av:  TT

Ägg, och då framför allt äggulan, innehåller mycket kolesterol. Arkivbild.
Ägg, och då framför allt äggulan, innehåller mycket kolesterol. Arkivbild.

Ägg tycks vara betydligt farligare än vad man hittills trott. Problemet är deras höga halt av kolesterol, som kan öka risken för att drabbas av hjärtinfarkter och förtida död.

Förutom att de är goda och roliga att tillaga, är ägg också en alldeles utmärkt källa till proteiner och andra näringsämnen. Men ägg, och då framför allt äggulan, innehåller också stora mängder kolesterol. Det är en typ av fett som, om det ansamlas i blodet, ökar risken för hjärtinfarkt och andra kärlrelaterade sjukdomar.

Detta har gjort att äggens vara eller inte vara som ett livsmedel har diskuterats i decennier.

Följdes i 30 år

Sedan ett antal år tillbaka finns det dock ingen övre gräns för hur många ägg man bör äta, mer än att Livsmedelsverket – som denna myndighet alltid gör – rekommenderar en så varierad kost som möjligt. Kroppen har nämligen en kontrollmekanism som gör att den, till en viss gräns, kan kontrollera mängden kolesterol i blodet.

Men nu visar forskning vid Northwestern University Feinberg School of Medicine att det kanske finns skäl att hålla nere på äggkonsumtionen trots allt.

I den aktuella studien, som presenteras i tidskriften Jama, ingår nästan 30 000 vuxna från sex olika prospektiva eller framåtsyftande undersökningar där deltagarna följdes i upp till 31 år.

Äggeffekt

Det visade sig att 300 milligram kolesterol per dag i kosten innebar att risken för hjärt-kärlsjukdom ökade med 17 procent och att risken för förtida död oavsett orsak ökade med 18 procent. Dessutom visade studien att tre till fyra ägg per vecka ökade risken för hjärtsjukdom och förtida död med sex respektive åtta procent.

Orsaken tros vara kolesterolet, eftersom en enda äggula kan innehålla hela 186 milligram kolesterol.

”Vår studie visar att om två personer har exakt samma diet och enda skillnaden är ägg, kan vi direkt mäta den effekt äggkonsumtionen har på risken för hjärtsjukdom. Kolesterol, oavsett var det kommer ifrån, var associerat med en förhöjd risk för hjärtsjukdom”, säger en av forskarna bakom studien, Norrina Allen, i ett pressmeddelande.

Forskarna avråder inte från ägg helt och hållet, men anser att man bör vara medveten om deras höga kolesterolhalt och äta dem med måtta.

Publisert: