Svenska Hamnarbetarförbundet

Bananerna kan ta slut – när hamnstrejk börjar

avMatilda Aprea Malmqvist

1 av 2 | Foto: Izabelle Nordfjell / TT
Bananer kan bli den första bristvaran om strejken bryter ut. Arkivbild.

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare fortsätter men något nytt medlarbud är inte i sikte för närvarande. På onsdag väntas Hamnarbetarförbundet gå ut i full strejk om ingen lösnings nås. Det kan i sin tur slå hårt mot alla bananälskare som väntas bli en bristvara, skriver Dagens Industri.

Samtalen mellan parterna och medlarna i hamnkonflikten återupptas under tisdagsmorgonen för att undvika att strejk utbryter i natt – en konflikt som berör över 1 000 hamnarbetare och väntas få stora effekter på export och import. Förhandlingar pågick under större delen av gårdagen innan de avbröts.

– Vi fick en hemläxa och sedan återupptas de i dag igen, säger Mattias Dahl, vd för arbetsgivarparten Transportföretagen.

Ingen av parterna ser i nuläget särskilt ljust på situationen. Något nytt bud från medlarna har parterna inte fått, inte heller några signaler om att något är på väg, enligt Mattias Dahl.

Banankris väntar

Detta innebär också att bananer kan bli den första bristvaran till följd av den väntade strejken, skriver Dagens Industri.

En stor del av maten vi äter skeppas med båt till hamnarna i Sverige. Varje dag kommer mängder av bananer till Helsingborgshamn. Den stora efterfrågan och den kosta hållbarheten gör det svårt för bananerna.

Jens Falkvall, vd för Banankompaniet, menar att det befintliga lagret bara kommer att kunna möta efterfrågan veckan ut.

”Just nu är det högsäsong på bananer. Vi kan knappt fylla den efterfrågan som redan finns i dag, om det blir brist kan det märkas väldigt snabbt”, säger han till DI.

Alternativa lösningar

En lösning för att slippa en banankris skulle kunna vara att hämta frukt som skeppats till andra hamnar i Europa med lastbil och sedan köra dem till Sverige.

Konflikten mellan Sveriges hamnar och Hamnarbetarförbundet har pågått i flera år. De första punktstrejkerna till följd av konflikten inleddes den 23 januari.

ARTIKELN HANDLAR OM