Brå, Brottsförebyggande rådet

Antalet anmälda våldtäkter har ökat

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Antalet anmälda våldtäkter ökade med 10 procent mellan 2016 och 2017 visar Brottsförebyggande rådets preliminära statistik.

Både Moderaterna och Centerpartiet menar att straffen för sexualbrott måste höjas.

– Jag fylls med avsky över de förövare som utför dessa brott, men jag är också stolt över de kvinnor som har kraft att våga anmäla, säger Annie Lööf (C).

Brottsförebyggande rådet presenterar ny statistik. Arkivbild.

I dag publicerar Brå, Brottsförebyggande rådet, den preliminära statistiken över anmälda brott 2017. Statistiken omfattar alla händelser som anmälts och registrerats som brott hos Polisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och andra brottsutredande myndigheter.

Statistiken är inklusive anmälningar som efter utredning visade sig inte vara brott.

Brott mot person ökar

Under 2017 anmäldes 287 000 brott mot person, vilket är 12 300 fler (+4 procent) än 2016. Ökningen kan till viss del förklaras av att en ny brottstyp, olovlig identitetsanvändning, infördes 1 juli 2016.

Antalet anmälda våldtäkter ökade med 10 procent till 7 230 medan antalet anmälda brott om sexuellt tvång och utnyttjande ökade med 7 procent till 1 330. Anmälningarna om sexuellt ofredande var 10 800, en ökning med 3 procent..

Anmälda våldtäktsbrott mot flicka under 15 år har minskat med 4 procent, våldtäktsbrott mot pojke under 15 år har däremot ökat med 8 procent.

Ser man till den senaste tioårsperioden har antalet anmälda våldtäkter ökat med 34 procent.

M: ”inrätta sexualbrottsgrupper inom polisen”

Brå skriver i sin rapport att det delvis kan förklaras av förändringar i sexualbrottslagstiftningen som bland annat innebar att vissa gärningar som tidigare rubricerades som sexuellt utnyttjande nu rubriceras som våldtäkt.

Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna menar att det behöver inrättas specialgrupper inom polismyndigheten för att hantera sexualbrotten.

– Sexualbrotten prioriteras inte tillräckligt högt inom polisen. Vi måste inrätta sexualbrottsgrupper inom alla polisregioner så att fler kvinnor får upprättelse, vi behöver också skärpa straffen för alla våldtäktsbrott, säger Tobé till Aftonbladet.

– Jag upplever att det finns ett starkt stöd för de här förslagen inom alliansen.

Justitieminister Morgan Johansson, S, skriver i en kommentar till Expressen:

"Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Vi måste skärpa synen på sexualbrott. Vi arbetar nu med en reformering av sexuallagstiftningen som innebär bland annat samtyckesreglering, höjt straff för grov våldtäkt och snabbare stöd till brottsoffer".

Annie Lööf: ”Stärk hela rättskedjan”

Centerpartiets Annie Lööf vill också höja straffen för samtliga våldtäktsbrott.

– Ingen förövare ska komma undan. Centerpartiet vill höja straffen för samtliga våldtäktsbrott och vi vill skjuta till mer resurser till polisen, men vi behöver göra mer än så. Hela rättskedjan behöver stärkas med mer pengar till utredningsverksamhet, fler åklagare och mer resurser för att säkerställa teknisk bevisning, säger C-ledaren till Aftonbladet.

– Jag fylls med avsky över de förövare som utför dessa brott, men jag är också stolt över de kvinnor som har kraft att våga anmäla. Deras mod behöver mötas av politisk handlingskraft som kan leda till förändring, säger Annie Lööf.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Sofie efter våldtäkten: Tack Jenny för att du vågade ingripa

ÄMNEN I ARTIKELN

Brå, Brottsförebyggande rådet

Brott

Sexualbrott

Centerpartiet

Annie Lööf

Våldtäkt